Novák Katalin: a kismamák ne induljanak el igazoló dokumentumaik nélkül az oltópontokra

  • narancs.hu
  • 2021. március 28.

Belpol

Vinni kell például a várandóssági kiskönyvet.

Tegnap óriási sorok álltak azoknál az extra oltópontoknál, ahol megkezdték a kismamák soron kívüli oltását. A Telex beszámolója szerint olyanok is kaptak oltást, akik egyáltalán nem tudták igazolni várandósságukat. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter mai Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a várandóssági kiskönyvet kötelező a kismamáknak magukkal vinniük az oltópontra.

Ezen kívül regisztrálniuk is kell a kormányzati felületen, majd fel kell venniük a kapcsolatot a háziorvosukkal, aki megszervezi számukra az oltást. Novák bejelentette, hogy minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is kérhet majd időpontot az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu honlapon.

    Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, amely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni - írta bejegyzésében a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Figyelmébe ajánljuk