Alapítványi fenntartású lehet a debreceni és a szegedi egyetem

  • narancs.hu
  • 2021.01.07 14:30

Belpol

Már idén megtörténhet a fenntartóváltás.

Alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől – értesült a Narancs.hu. Információnkat a debreceni felsőoktatási intézmény több vezető oktatója is megerősítette. Egyik forrásunk arról beszélt, a napokban összehívták az egyetem dékáni tanácsát, az ülésen pedig a rektor közölte,

az intézmény alapítványi működésre áll át, az erről szóló konkrét tervek egy hónapon belül elkészülnek. 

Az oktatókat még hivatalosan nem tájékoztatták, de az információ – ahogy az egyik, lapunknak név nélkül nyilatkozó oktató fogalmazott – „csorog lefelé” a karokon, intézeteken keresztül. „Hogy erről lenne demokratikus vita, az szinte kizárt” – mondta forrásunk. Egy másik vezető oktató úgy fogalmazott, az alapítványi fenntartás konkrétumairól semmit sem tudnak, de az egyetem vezetése „nyíltan és büszkén beszél róla”. Úgy tudjuk, fizetésemelésről is szó van, ám ezt, ahogy egy forrásunk említette, „mézesmadzagként húzták el az oktatók orra előtt”.

Volt, aki lapunknak nyilatkozva felidézte: létezik egy olyan, Merkely Bélához, a Semmelweis Egyetem rektorához köthető elképzelés, mely szerint egy országos orvostudományi „csúcsegyetemnek” kellene működnie – elképzelhető, hogy ez áll a két orvostudományi karral is rendelkező egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításának hátterében. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, tette hozzá az oktató, hogy a szegedi, debreceni és az orvosi képzést szintén folytató pécsi intézmény egyfajta „vidéki kihelyezett telephelyként” működne tovább, amit a fővárosból irányítanak. Azonban forrásunk szerint ez az elmúlt 20 évben kialakult, centrumok közötti szakmai együttműködést „minden további nélkül feldúlná”. 

Ezzel kapcsolatban először a Szeged.hu, majd a hvg.hu írt még tavaly nyáron arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem kiadott egy állásfoglalást, melyben a jelenlegi egyetemi struktúra mellett érveltek. A mindenféle előzmény nélküli nyilatkozatot az válthatta ki, hogy – amint a két lap egyaránt visszautalt rá – Merkely Béla egyfajta nemzeti orvosegyetem létrehozásának szükségességéről beszélt korábban egy konferencián.

A Debreceni Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakítása azért is érdekes, mert

egyelőre nem tudni, mi lesz a Nagyerdei Stadionnal, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal; a felsőoktatási intézmény ugyanis mindkettő üzemeltetésében részt vesz, utóbbi beolvadt az egyetembe. 

Úgy tudjuk, alapítvány fogja fenntartani a jövőben a Szegedi Tudományegyetemet is. Mindezt hivatalosan nem közölték az egyetem polgáraival. Arról pedig a közelmúltban jelentek meg hírek, hogy a gödöllői Szent István Egyetem február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány fenntartásában

A Narancs.hu megkereste a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet a fenntartóváltással kapcsolatban. A debreceni intézménynél a stadion és a klinika jövőbeli üzemeltetésére is rákérdeztünk. Ha választ kapunk, közölni fogjuk.

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.