Alkotmánybíróság: Nem lehet csak úgy elvenni az önkormányzatok forrásait

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

 Döntésük szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése.

Megjelent az Alkotmánybíróság határozata az önkormányzatok forrásainak csökkentéséről szó ügyben. 

A határozat kimondja, hogy "az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok számára az általuk ellátott kötelező feladatés hatáskörök ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania. Ezeket az Országgyűlés, veszélyhelyzet idején a Kormány közérdekből csökkentheti, azonban ezzel nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében szereplő alkotmányosan védett feladatköreiket."

"A kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatellátást, a közszolgáltatások nyújtását veszélyeztesse. Immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatunk: a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését" - írta a határozatot a közössági oldalán is megosztó Karácsony Gergely.

Hozzáteszi:

"A városaink kifosztása nem csak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is". 

 A határozatban az Ab azonban elutasította Göd Város Önkormányzatának a különleges gazdasági övezetre vonatkozó szabályozás alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszát, döntésük szerint nem alaptörvény-ellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése.

 

    

Figyelmébe ajánljuk