Helsinki Bizottság: Száz napja vették el a gyülekezési jogot

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban bőven lett volna mi miatt tüntetni. Csakhogy nem lehetett, és ez baj.

A koronavírus miatt november 11-én bevezetett korlátozó intézkedések a tüntetés minden formáját betiltották, a szabályszegőket pedig magas bírságokkal fenyegetik - emlékeztet a Magyar Helsinki Bizottság

A szervezet ennek apropóján alkotmányjogi panaszmintát tett közzé, amivel bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhat, ha a totális tiltás miatt nem gyakorolhatja az alapjogát.

A Helsinki Bizottság a honlapján hosszan sorolja, hogy az elmúlt száz napban hány olyan közfelháborodást kiváltó esemény volt, amely miatt biztosan sokan tiltakoztak volna az utcára vonulva. Csak a legdurvábbakat említve sorolják 

Közleményükban hozzáteszik, hogy 2020 tavaszában valóban egész Európa általános gyülekezési tilalommal reagált a koronavírusra, ám azóta a legtöbb megteremtették a gyülekezési jog biztonságos gyakorlásának feltételeit, Németországban pedig az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy az embereknek koronavírus-járvány idején is joguk van politikai célú tiltakozáshoz.

A Helsinki Bizottság szerint jelenleg alkotmányjogi panasz benyújtásával lehet tiltakozni a gyülekezési tilalom alapjogsértése ellen. Ezért alkotmányjogi panaszmintát készítettek, amit a megfelelő adatokkal kitöltve bárki felhasználhat, aki a gyülekezési jog korlátozása ellen jogi eszközökkel kíván fellépni. Kiemelik, hogy a benyújtási határidő a tilalmat elrendelő kormányrendelet hatályba lépésétől számított 180 nap, azaz 2021. május 10.

Legutóbbi cikkünkben mi is részletesen beszámoltunk arról, hogy indokolatlan, hogy a kormány a járványügyileg biztosított közös politikai véleménynyilvánítást is betiltotta. A témáról Hegyi Szabolcsot, a TASZ jogászát is kérdeztük.

Figyelmébe ajánljuk