Állattartók vs. durrogtatók: megszólalt a kormány

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 27.

Belpol

Közleményt adott ki az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Magyarországon Szilveszterkor, egy sor robbanó, nagy fénnyel égő pirotechnikai eszközt teljesen legálisan lehet használni. Csak a petárda tiltott, már a birtoklása is szabálysértésnek minősül. 

„További jogszabályi előírás, hogy az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek időtartama alatt az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására” – olvasható Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos szerdai közleményében. 

A szilveszteri tűzijátékozás miatt évről évre vita zajlik a durrogtatás lelkes hívei és az állattartók, állatvédők között.

A kormánybiztos azt kéri, mindenki gondoljon az állatokra, és ne használjon hangos, fényes pirotechnikai eszközöket, „hozzájárulva egy nyugodtabb és biztonságosabb ünnepi atmoszférához”. 

Megállapítja, hogy a szilveszteri ünneplések azért hangos „robbanások” kíséretében zajlanak, és a tűzijátékok és petárdák okozta hangzavar és fényeffektusok jelentős stresszt és szorongást okozhatnak a háziállatoknak és a vadon élő állatoknak.

Akinek a kutyájában még nincs mikrochip, mielőbb vigye el állatorvoshoz a beültetésre – figyelmeztet a kormánybiztos. Ha már ellátták mikrochippel az állatot, akkor is célszerű ellenőrizni, hogy működik-e, és hogy regisztrálták-e a www.petvetdata.hu oldalon. Az adatok aktualizálásában az állatorvos segít. Az sem árt, ha a kutya vagy a macska nyakörvére a tulajdonos olyan bilétát erősít, amelyen az ő elérhetősége olvasható.  

A kormánybiztos mindenkit arra kér, gondoskodjon arról, hogy otthona biztonságos legyen az állatok számára, zárja be az ajtókat és ablakokat, és alakítson ki egy nyugodt menedéket. Soha ne hagyja félős állatát egyedül, és ha kertben tartja, biztosítson számára zárt búvóhelyet. Sétáltassa őt a nap csendesebb időszakaiban, lehetőleg a reggeli és délelőtti órákban, mindig pórázon, és használjon játékokat vagy más módszereket a figyelem elterelésére, hogy csökkentse a stresszt és megnyugtassa kedvencét a hangzavar idején.

Ovádi Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a Mol töltőállomásain mikrochip-leolvasók állnak rendelkezésre. Aki elkóborolt állatot talál, annak ezek az eszközök segíthetnek az állat azonosításában és a gazdával való kapcsolatfelvételben.

Ilyenkor egyébként nem csak a kutyák, macskák megriadására és menekülésére kell számítani:

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk