Szociális naperőművet építenek húsz kistelepülésen

  • narancs.hu
  • 2023. december 27.

Belpol

Így segíti kétezer háztartás fűtését a Máltai Szeretetszolgálat.

Európai uniós pénzből szociális naperőműveket építtet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat húsz település határában.

A munka Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss, és Drávafok mellett zajlik, utóbbi községnek két naperőműve is lesz.

A szeretetszolgálat szerdai közleménye szerint a napelemeket már elhelyezték, most húzzák be a kábeleket, megépülnek az egyenáramot váltóárammá alakító inverterek, készül a hálózati csatlakozás. A 21 minierőmű összteljesítménye 12.500 kWp lesz. Az üzembe helyezés után a naperőművek által termelt áramot értékesítik. A befolyt összeg szociális alapba kerül, és a következő téltől kétezer rászoruló család fűtési költségeihez járulnak hozzá ebből.

Erre a fűtési támogatásra az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak.

Ilyan szociális naperőmű működik 2020 óta Tiszabőn,  egy hektáron. Azok a napelemek az említett módon több mint hetven család fűtésének költségeit fedezik.

Azok a községek, amelyeket a most zajló beruházás érint, mind szerepelnek a Felzárkózó települések programban.

A naperőműveket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogja üzemeltetni.

A címlapképet Bőle Tamás készítette a most zajló építkezésről

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk