Állítólagos titkos tervet fedett fel Stummer János: Orbánnak alagutat építenének a Puskás Arénába

Belpol

De a részleteket nem ismerni.

Rendkívülinek ható bejelentést tett a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, a jobbikos Stummer János, aki arról számolt be egy a Facebookon közzétett videóban, hogy állítólag titkosítva akarnak Orbán Viktor számára saját alagutat építeni a Puskás Arénába. A tervről még azt tudni Stummer közléséből, hogy 2 milliárd forintba kerülhet, és hogy a kormány elképzelését a nemzetbiztonsági bizottság közreműködésével rejtenék el titkosítás útján a nyilvánosság elől. Egyéb részletek, például hogy pontosan honnan hova vezetne az alagút, mi a pontos terv, nem hangzik el Stummer közlése során.

A tervről Stummer hétfőn szerzett tudomást. A fideszes többségű bizottság pedig Halász János, Lezsák Sándor, Móring József és Hubay György szavazataival a titkosítás mellett határozott.

Stummer János elmondása szerint arra magyarázatot nem adtak a fideszes politikusok, miért épp most és miért ilyen formában van erre az állítólagos, titkos alagútra szükség.

A jobbikos politikus a videóban úgy fogalmazott, hogy a tervet "nem hagyom elsumákolni, hanem nyilvánosságra hozom".  Közlése szerint tisztában van az ezzel járó jogi és politikai következményekkel, elmondása alapján ezzel nemcsak bizottsági helyét kockáztatja, de akár bíróság elé is állíthatják.

Lapunk kereste Stummer Jánost telefonon, de nem sikerült elérnünk.

A hvg.hu nemzetbiztonsági forrásai nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni Stummer fő állítását, egyikük mindössze annyit mondott: a jobbikos politikus “nem rugaszkodott el a valóságtól” a videóban közöltekkel.

(Facebook/Stummer János, hvg.hu)

Frissítés

Lapunk elérte Stummer Jánost, aki elmondta, egyelőre nem szeretne további részleteket nyilvánosságra hozni a tervről. Hisz' tisztában van vele, hogy ez olyan információ, ami miatt minden lépését jól meg kell gondolnia. De elmondta, csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszterrel fog találkozni, hogy az ügyről beszéljenek. Ahogy megosztotta azt is, mi volt a politikai célja az információ közzétételével.

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.