Stummer János a Puskás Arénába tervezett alagútról: Ráléptem a kormányzó pártok tyúkszemére

Belpol

A Jobbik politikusa csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozik, hogy személyesen beszéljenek a már nem is olyan titkos alagútról.

Mint arról lapunk is beszámolt, rendkívülinek ható bejelentést tett a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, a jobbikos Stummer János, aki arról számolt be egy a Facebookon közzétett videóban, hogy állítólag titkosítva akarnak Orbán Viktor számára saját alagutat építeni a Puskás Arénába

Nem sokkal később a Puskás Aréna Facebook-oldalán közzétették, a létesítmény úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába. Az eredmény pedig az lett, hogy jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű-e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni. Közlésük szerint a tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró.

Az információ közzététele után kerestük Stummer Jánost, akivel közvetlenül utána nem, de később sikerült beszélnünk.

A Narancs.hu kérdésére Stummer közölte, hogy egyelőre nem szeretne további részleteket nyilvánosságra hozni a tervről. Hisz' tisztában van vele, hogy ez olyan információ, ami miatt minden lépését jól meg kell gondolnia. De kérdésünkre azon kívül, amit eddig a sajtóval megosztott, elmondta, hogy ha minden igaz, csütörtökön újabb információkkal fog gazdagodni a már nem is olyan titkos alagútról, mert volt szerencséje telefonon egyeztetni

Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki azt javasolta, hogy találkozzanak személyesen, hogy ő maga tudja elmondani, mi is a helyzet az alagúttal.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke elöljáróban annyit mondott, a találkozó alakulásától függ majd, hogy arról mit oszt meg a nyilvánossággal. 

Stummer János lapunknak úgy nyilatkozott, elsődleges politikai célja annak megakadályozása volt, hogy nemzetbiztonsági pecsétet kapjon, valamint a nyilvánosság kizárásával, nyílt közbeszerzési pályázat nélkül történjen mindenféle olyan beruházás, mely a kormány számára esetleg kellemetlen lehet, vagy politikai gondot, kommunikációs problémát okozhat. "Elejét akartam annak venni, hogy a következő 14 hónapban, vagy legalábbis addig, amíg én vagyok a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, ilyen ne fordulhasson elő. Világos és egyértelmű jelzést kívántam adni a kormánynak, hogy ez így az én bizottsági elnökségem alatt nem működhet."

A Jobbik politikusa elmondása szerint

tisztában van azzal, hogy tettének politikai és büntetőjogi következménye is lehet.

"Nyilván, mikor előálltam az információval, mérlegeltem a kockázatot, amit vállalni is fogok. Nem tudom, mikor fogok ezért bíróság elé állni, de majdnem biztos vagyok benne, hogy fogok. Mert ráléptem a kormányzó pártok tyúkszemére." Politikai következményként azt valószínűsíti, hogy az Országgyűlés következő plenáris ülésén azt a személyi javaslatot fogják tenni, hogy távolítsák el a nemzetbiztonsági bizottság éléről. 

Stummer János szerint megérte közzétenni az információt. És bár lehet, hogy személyesen elesik majd ezen okból majdani információktól, mert mint mondja, valószínűleg a nemzetbiztonsági ellenőrzése hatályosságát vissza fogjá venni, így fosztják meg a nemzetbiztonsági bizottsági elnöki tisztségétől. A nemzetbiztonsági törvény úgy rendelkezik, hogy a mindenkori parlamenti ellenzék tagjai közül kerül ki a nemzetbiztonsági bizottság mindenkori elnöke. "Attól, hogy engem ebből a tisztségből esetleg visszahívnak, egy másik ellenzéki politikus fog a helyemre beülni. Bárkinek, aki oda kerül, ezek után világos kell hogy legyen, mi a politikai feladat, milyen kormányzati nyomásgyakorlásnak vagy szándékoknak kell ellene menni ebben a tisztségben. Ez nagy falat lesz, bárki is örökli meg utánam ezt a munkát."

Figyelmébe ajánljuk