MOK: Elfogadhatatlan, hogy a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazás jár az ügyeletért

  • narancs.hu
  • 2021. február 23.

Belpol

Ha ez nem változik, sok egészségügyi dolgozó nem írja alá az új szerződését.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége levélben jelezte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatónak, hogy nem elfogadható számunkra az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint elfogadhatatlan, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár, írják közleményükben.

Az orvosoktól kapott információk alapján az új szerződések aláírásakor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint a rendes munkaidőben, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a jogszabályban kötelezően elrendelt, az ügyeletet követő pihenőnap nem fizetett, így jövedelem vesztéssel jár.

Ahogy Jeneinek írott levelükben kiemelik:

"Nem elfogadható számukra az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, hiszen okkal tartják a kollegák abszurdnak azt, hogy

az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben.

Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti - bizonyos helyeken semmissé teszi.

Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az OKFŐ kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből."

Ezért arra kérik a főigazgatót, hogy "ebben a két kérdésben, saját hatáskörében, még az aláírási periódus lezárulása előtt hozzon a kollégák számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Sokak számára ez a kulcskérdés az aláírás tekintetében."

A MOK levelében megjegyzi, ha ez nem történik meg, a hozzájuk eljutó hírek alapján "a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás veszélybe fog kerülni."

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói.

Figyelmébe ajánljuk