Annak ellenére is kiállnak az ELTE oktatói az SZFE mellett, hogy az egyetem vezetése azt kérte, ne tegyék

  • narancs.hu
  • 2020. október 27.

Belpol

Petíciót indítottak, amit már több mint 400-an aláírtak.

Már 400 fölötti aláírónál tart az a petíció, amelyet annak ellenére indított el az ELTE néhány oktatója, hogy az egyetem vezetése kifejezetten kérte, hogy az ELTE nevében ne álljanak ki az SZFE és az egyetemi szabadság mellett, szúrta ki a 24.hu. Az egyetem oktatóinak kezdeményezését egyre többen támogatják, pedig az semmilyen hivatalos fórumon nem jelent meg, csak oktatóról oktatóra terjed a híre.

Ahogy a petícióban fogalmaznak:

"Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai, kutatói, dolgozói és egyetemi polgárai, támogatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárait az SZFE önrendelkezésének visszaállításáért folyó küzdelmükben.

Mindennél fontosabbnak tartjuk az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a művészet szabadságát, képző intézményeinek szabad működését, a felsőoktatás autonómiáját. Elítélünk minden olyan hatalmi fellépést, amely a jogszabályok önkényes átírásán, erőszakos érvényesítésén és a párbeszédet, együttműködést negligáló magatartáson alapszik.

Olyan országban szeretnénk élni, amelyben a szólásszabadság és a társadalmi szolidaritás elve maradéktalanul érvényesül, azt félelem nélkül lehet gyakorolni. Mi, egyetemi oktatók ezt a szellemiséget adjuk tovább a diákjainknak és ezért emeljük fel hangunkat a mindezt veszélyeztető jelenségekkel szemben.

Tisztelettel, de határozottan kérjük az oktatási kormányzatot, hogy állítsa vissza az SZFE autonómiáját és biztosítsa minden hazai felsőoktatási intézmény önrendelkezési jogát."

A petíciót ebben a percben már majdnem 470-en írták alá.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.