Nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei, Mészáros Lőrinc harcjárműveit bemutató drónvideója miatt

  • narancs.hu
  • 2020. október 27.

Belpol

Tiltott adatszerzés gyanújával.

Horn Gabriellát, az Átlátszó újságíróját október 26-án hétfőn tanúként hallgatta meg a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa, aki arról tájékoztatta a lap munkatársát, hogy tiltott adatszerzés bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, számolt be az Átlátszó.

A lap szerint a rendőrség többek között arról érdeklődött az újságírónál, hogy milyen körülmények között írta meg a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkét, hogy mi volt a hírértéke; majd azt is megkérdezték tőle, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt és ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

A tiltott adatszerzés a Büntető Törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, amelyet az követhet el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvétellel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette, hiszen elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés. Ráadásul a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívánt az Átlátszó megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek, írják.

Honnan vannak Mészáros Lőrincnek páncélosai?

Megmutatjuk, mi az útja annak, hogy tankot vásároljon magának. Az elmúlt hetek egyik legbizarrabb híre volt, hogy - Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és a Magyar Hang drónfelvételei szerint - a Mészáros Lőrinchez köthető Búzakalász 66. Kft. bicskei birtokán egy BRDM-2-es felderítő harcjármű, valamint egy ponyvával letakart lánctalpas állomásozik.

Figyelmébe ajánljuk