Antirasszista tüntetők megakadályozták, hogy Gulyás Gergely és Boross Péter a fajvédő Donáth György szobrát felavassa

Belpol

Egy újabb szobor, amelyet a kormánypártnak nem sikerült ünnepélyes keretek között átadni.

Antirasszista tüntetők egy csoportja megakadályozta szerda délután Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét és Boross Péter egykori miniszterelnököt abban, hogy felavassák Donáth György szobrát a IX. kerületben.

false

 

Fotók: Draskovics Ádám


A Politikai Elítéltek Közössége mellszobrot állíttatott az Üllői út – Páva utca sarkán lévő egyik ház oldalába, hogy ekképp emlékezzenek az 1947-ben egy koncepciós per során halálra ítélt, majd kivégzett parlamenti képviselőre, aki akkor olyan bűnökért ült a vádlottak padján, amelyeket nem követett el. Donáth azonban ettől függetlenül rasszista politikus volt, aki 1939-1944-ben kormánypárti képviselőként, a Magyar Élet Pártjának budapesti elnökeként a zsidótörvények aktív támogatója volt, sőt Egyesületközi Együttműködés néven ernyőszervezetet alapított fajvédő civil szervezeteknek; ennek alapszabálya előírta „az idegen fajok elleni szociális harcot.

A Donáth-szobor szerepe ugyanaz, mint (az egyelőre nem megvalósult) Hóman Bálinté lett volna Székesfehérváron: azt a hamis emlékezetpolitikai gondolkodást erősíteni, amelyet a Szabadság téri Gábriel arkangyalos emlékmű szimbolizál.

A jobboldal akciója félig sikerült

A Donáth-szobor ugyan áll, ám antifasiszta civilek egy csoportja megakadályozta az ünnepélyes avatást. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja előtt egy nappal, szerda délután Gulyás Gergely és Boross Péter kéz a kézben köszöntötte volna az eseményt Budapesten, ám beszédüket végül nem hallgathatta meg senki.

false

 

Zenebona, szirénaszó, civakodás és hatalmas rendőri készültség volt az Üllői út sarkán már az avatás előtt fél órával is. A tiltakozók szerényen skandáltak, transzparenst vagy egy-egy hosszabb szöveges táblát tartottak a magasba. Az egyiken az állt: “Donáth rasszista politikus volt! Donáth a rasszizmus hazai formáját népszerűsítette, aminek követői zsidók mellett a svábok és a románok ellen is igyekeztek hangulatot kelteni”. A nem kérünk a gyűlöletből felkiáltások között egy-egy az avatóra meghívóval érkezett idős férfi nyilvánított sajátos véleményt demokráciáról, hazáról, meg persze Donáth személyéről, a kommunista rendszerről. A díszes ruhába öltözött idős urak és kísérőik – ahogy mondták – “kegyeletadásra” érkeztek, és többször erélyesen felszólították a tüntetőket, hogy takarodjanak, mi több, kérdőre vonták a kis csoportosulás tagjait, “mégis hogy mertek ide jönni”. Közben valamelyik türelmetlen jelenlévő csak úgy lehúzta a leplet a szoborról, de azt a PM egyik jelen lévő képviselője kis idő múlva visszahúzta, “hadd ne nézzék már” felkiáltással.

Telt-múlt az idő, de a szobrot csak nem avatta fel senki, hiába jelent meg közben a két főszereplője is; Gulyás és Boross bár válaszoltak a sajtó kérdéseire, nem vegyültek a tömeggel, sőt kis idő után fogták magukat, és szépen elsomfordáltak.

false

 

“Számtalan olyan hőse van a magyar történelemnek, akinek az életútja ellentmondásos, de azzal, hogy életük végén egyértelműen mártíriumot vállaltak a demokráciáért, Magyarország függetlenségéért, szabadságáért, azzal megszolgálták, hogy rájuk méltóképp emlékezzünk.” – nyilatkozott Gulyás Gergely, majd Donáth Györgyöt egyszerűen Nagy Imréhez hasonlította.

Miután a politikusok távoztak, az „ünneplő tömegnek” aligha nevezhető kisebb csoport sokáig nem tágított. Egy idő után szóváltásba keveredtek az öreg férfiak egymással is, nem csak a tüntető személyekkel. Torzsa Sándor, a ferencvárosi önkormányzat külsős bizottsági tagja azt az információt azért még megosztotta a publikummal, hogy tudomása szerint a szoborállítást nem előzte meg önkormányzati döntés, sőt a ház lakóitól sem kértek engedélyt erre, csupán egy többségi tulajdonos bólintott a helyszínválasztásra.

false

 

Az ünneplésre érkezettek még dühöngtek egy kicsit, aztán mindenki haza indult. “Mi ez a maszkabál? Vége van a farsangnak!” – összegezte a szituációt valaki a díszes ruhába öltözött idős férfiak láttán.

Figyelmébe ajánljuk