Csányi, Index, Lázár, Orbán – Megszólal Spéder Zoltán, gigaportré a friss Narancsban!

  • narancs.hu
  • 2016. február 24.

Belpol

Az FHB-vezérről közlünk terjedelmes pályaképet. Ezekről lesz szó benne: ízelítő.

A magyar gazdasági élet egyik legbefolyásosabb szereplője, a takarékszövetkezeti integráció Orbán Viktor által felkért irányítója. Komoly médiabirodalma és ingatlanbefektetése is van az 52 éves bankvezérnek, akiről ismerői rendre két dolgot állítanak: nagy munkabírású, kiváló szakember, ugyanakkor nehéz fickó, igazi domináns típus, akit ha felbőszítenek, – vagy ha ő bőszíti fel önmagát – akkor jobb fedezékbe vonulni.

Az öntörvényű üzletember portréjának megírásakor tucatnyi volt munkatársával és ismerőjével beszélgettünk, de mindegyikük csak azzal a kikötéssel vállalta, hogy a nevét nem említjük. (Akadt olyan ismerője is, aki bár elgondolkodott a háttérbeszélgetésen, majd neve mellőzése ellenére sem vállalta azt.) Bár Spéder Zoltán nem szokott a nyilvánosság előtt üzleti ügyeiről, volt főnökéről, Csányi Sándorról vagy a politikai kapcsolatairól beszélni, a Naranccsal most kivételt tett. És beszélt.

Cikkünkből kiderül, hogy:

-         Spéder Zoltán melyik fideszes politikussal katonáskodott együtt

-         hogy került a korai Fidesz közelébe

-         hogy tekintett a fiatal Orbán a fiatal Spéderre

-         milyen szerepe volt az OTP-modernizálásában

-         hogy szerezte meg az első milliárdját

-         mit mond Spéder Zoltán Csányi Sándorral való kapcsolatáról

-         miért jött el az OTP-től

-         mit mond arról az állítólag Schmidt Mária által szervezett, Orbán-buktató pártról, amivel őt is hírbe hozták

-         el akarja-e adni az Indexet

-         mi köze volt Garancsi Istvánnak Spéder részvényeihez

-         hogy látja Lázárral való saját kapcsolatát

-         mit tud pártolni az Orbán-kormány politikájában

-         milyen új cégeket alapított az elmúlt hónapokban

-         mit gyűjt szenvedélyesen

Portrénk első része után nemsokára következik az integráció-sztori is, és az, hogy abban milyen szerepet tölt be Spéder Zoltán. A portrét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.