„Az Akadémia nem tégla és habarcs, nem egy szám a költségvetésben”

  • B.P.M.
  • 2019. március 11.

Belpol

Keresztényüldözésekhez hasonlította az Akadémiai Dolgozók Fóruma az MTA körüli ügyet.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

258 nyarán, a keresztényüldözések idején, a legnagyobb szorongattatásban II. Sixtus pápa közvetlenül vértanúhalála előtt arra utasította diakónusát, Lőrincet, hogy ossza szét az egyház vagyonát a rászorulók között. Amikor a birodalom tisztviselője alig három napot adott neki, hogy az egyház értékeit átadja, Szent Lőrinc összegyűjtötte a szegényeket és betegeket, és azt mondta:
Íme, ők az egyház vagyona, ők az egyház kincsei.

Miniszterelnök Úr! Ön azt mondta, érték nem veszhet el, és az Akadémia vagyona csak az Akadémiát illeti. A miniszter most mégis létében fenyegeti az Akadémiát, és tudósaitól akarja megfosztani azt. Mert melyek az Akadémia értékei, ha nem a kiművelt emberfők? Mi az Akadémia vagyona, ha nem az ötezer ott dolgozó ember és családjuk? Mi lehet a jövője a kiüresített és tudósaitól megfosztott Akadémiának? Hogyan töltheti be e vagyon és ezen értékek nélkül nemzeti küldetését, melyre majdnem kétszáz éve alapították?

Miniszterelnök Úr! Az Akadémia nem tégla és habarcs. Nem egy szám a költségvetésben. Nem holt dolgok leltára” - írta nyílt levélben a miniszterelnöknek az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

A szervezet többek között arra reagált így, hogy pénteken, nőnap alkalmából Orbán Viktor női újságírók kérdéseire azt válaszolta, az Akadémia pénzét nem lehet elvenni: „ami az övék, az az övék, az MTA saját tulajdona nem vonható be semmilyen diskurzusba” (via hvg.hu)

Nőnap alkalmából Orbán szóba állt a kormánytól független média újságíróival

De kizárólag a hölgyekkel. Nőnap alkalmából Orbán Viktor háttérbeszélgetésre hívta a kormánytól független média női munkatársait, új munkahelyére, a Várba. A miniszterelnök az eseményről "Hölgyválasz" címmel osztott meg egy fotót a Facebook-oldalán. A hvg.hu beszámolója szerint a háttérbeszélgetésen az alábbi dolgokra derült fény: Orbán szerint Jean-Claude Junckert Muppet show jelleggel ábrázolták a plakátokon.

Figyelmébe ajánljuk