Az akadémiai kutatóhelyek vezetői szerint alaptörvényellenes a kormány terve

  • narancs.hu
  • 2019. május 29.

Belpol

És sérti a tudomány szabadságát.

A Magyar Tudományos Akadémia honlapján tette közzé az akadémiai kutatóhálózat vezetőinek állásfoglalását a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról.

A kutatóhálózat vezető szerint ezek

  • "nem felelnek meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között lezajlott tárgyalásokon elfogadott megállapodásoknak",
  • "nem biztosítják a kutatóhálózat jövőbeli alapfinanszírozását",
  • "nem tartalmaznak garanciát a kutatóhálózat egyben tartására",
  • és "nyilvánvalóan sértik az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, mert kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t mint magánjogi jogalanyt".

"A módosítások szerint az intézményhálózatot felügyelő és irányító testület elnökén túl annak tagjait is a mindenkori miniszterelnök nevezi ki, ez pedig nem biztosítja a valódi paritást, amely a tudomány művelésének egyik elengedhetetlen szakmai biztosítéka" — írják.

false

"A módosítások lényegében teljes kormányzati – politikai – irányítást biztosítanak a kutatóhálózat felett, szöges ellentétben a mintának tekintett német gyakorlattal. Ez a törekvés, valamint a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács felépítése és abban az illetékes miniszter megnövekedett szerepe potenciálisan veszélyezteti a kutatás és a tudomány Alaptörvényben is garantált szabadságát" — zárul a közlemény.

Kedden írtuk meg, hogy magáncégeket is gazdagíthatnak azok az uniós és költéségvetési támogatásból létrejött fejlesztések, melyeket az MTA-tól elvett kutatóintézetekben hoznak létre, ráadásul a korábbinál jóval több pénz érkezik a területre. A törvénytervezet teljes szövegét is közöltük.

Figyelmébe ajánljuk