Az állam kilakoltatásban is jobban teljesített: több mint 2400 kilakoltatást hajtottak végre idén

  • narancs.hu
  • 2018. november 14.

Belpol

A kilakoltatási moratórium májusi megszüntetése megtette a hatását.

Az utóbbi negyedévben közel ezer, idén összesen 2400 kilakoltatás történt - írta meg az atv.hu a  Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok alapján.

Július és október között (III. negyedév) a kilakoltatások majdnem kétharmadát (65%) – 601 esetet – a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások tették ki.

Egyéb okokból végrehajtott kilakoltatások is történtek szép számmal:

  • lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 191
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 38
  • bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően 7
  • a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során pedig 82 kilakoltatás zajlott le.

Az előző negyedévhez képes lassult a folyamat, ugyanis az akkori 1300-hoz képest most csak 919 kilakotlatás történt.

Az atv.hu augusztusi szakértői becslése szerint ez a szám valamelyest félrevezető, mert nem tartalmazza azokat az eseteket, amikor az adós magától elhagyja az ingatlan. Becslése szerint a kilakoltatások körülbelül 10 ezer ember érinthetnek.

Májustól újra utcára lehet tenni gyermekes családokat

A kormány szerint 2018 a családok éve. A fideszes többségű házbizottság leszavazta, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a gyerekes családok kilakoltatását tiltó törvénymódosítást, így a téli kilakoltatási moratórium áprilisi lejárta után gyerekes családok kerülhetnek utcára. A Város Mindenkié nevű csoport törvénymódosítását még múlt héten nyújtották be az LMP, az Együtt és a Párbeszéd politikusai.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.