„Az influenza elleni és a koronavírus-oltás nem fogja egymást zavarni“

Belpol

Miközben hamarosan jócskán felerősödik a koronavírus-járvány, nyakunkon az influenzaszezon is. Tavaly szinte észre sem vettük. Az idén hogy lesz? Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerint ezt ma még nem lehet megjósolni.

magyarnarancs.hu: Van, aki azt mondja, hogy kisebb lesz az influenzajárvány a maszkviselés eredményképp, más meg azt, nagyobb, mert tavaly elmaradt.

Duda Ernő: Az influenzajárvány tekintetében mindig az a mérvadó, hogy az előző félévben a déli féltekén mekkora mértékű volt, és  hogy melyik vírus okozta. De most az a helyzet, hogy ott már kétszer elmaradt, és az északin is egyszer. Így nehéz jósolni, mert nem nagyon van miből kiindulni. Egyébként: egy-egy fajta influenza ellen nagyon tartós immunitás alakul ki nálunk. Például a nyolcvanas-kilencvenes években kiderült, hogy az 1919-es A1N1 influenzán túlesettek közül még élőknek ennyi idő után is volt ellenanyaguk. A vírus azonban újabb és újabb „kabátokat“ szerez be, amellyel szemben még nincs védettségünk. Ezért minden esztendőben konzultálunk a dél-afrikai meg az ausztrál hatóságokkal, hogy náluk azon a télen milyen influenza volt; azokat a vírustörzseket kezdjük el mi szaporítani a védőoltás céljából, amelyek ott taroltak. Ha szerencsénk van, ez tökéletes védelmet nyújt, de időnként előfordul, ahogy 2017-ben, hogy nem az a vírus jön, és ilyenkor nagy járványokat tud okozni, mert a védőoltás nem véd igazán.

magyarnarancs.hu: Ma tudjuk, hogy milyen influenzavírus ellen kell védekeznünk?

DE: Ez most orosz rulett: nem tudjuk, hogy s mint lesz. Ugyanakkor

teljesen egyértelműen kiderült, hogy ha az emberek maszkot hordanak, nincsen influenzajárvány.

A kérdés az, sikerül-e rábeszélni azokat, akik már belefáradtak a maszkviselésbe; pedig lehet, hogy még az influenzaoltásnál is hatásosabb, mert az nem biztos, hogy jó lesz. Mindenesetre érdemes beadatni az influenza elleni oltást.

magyarnarancs.hu: Csakúgy, mint tavaly, a háromkomponensű vakcinából sokkal több van, mint a modernebb négykomponensűből, abból – három év alatti gyermekeknek – csekély mennyiségű. Lényeges a különbség?

DE: Az immunitás kialakításában nem jelentős. Persze a négy komponens jobb, mert azzal négy vírusváltozatra lövünk, nagyobb az esély az eredményre, mint ha csak egyre, kettőre vagy háromra.

magyarnarancs.hu: A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint az influenzával szembeni védőoltás egyidejűleg beadható a koronavírus ellenivel.

DE: A két oltás nem fogja egymást zavarni, hiszen az embernek az immunrendszere egyszerre akár százféle antigénre is tud reagálni. Például a di-per-tében vagy az MMR-ben háromféle kórokozó van összekeverve, és mind a három ellen nagyon jó védettség alakul ki. A koronavírus elleni oltóanyag nem nyomja el az influenzával szembeni védekezést, és fordítva sem történik meg.

 
Duda Ernő 

magyarnarancs.hu: Akkor sem, ha más-más az oltások hatásmechanizmusa? Ha az egyik mondjuk mRNS-, a másik elöltvírus-technológián alapszik?

DE: Akkor sem. Gondoljon bele abba, hogy ha valaki elkap egy légúti vírust, de közben eszik valami romlott ételt. Az egyik a bélcsatornán keresztül fertőz, a másik a tüdőn keresztül, és mind a kettő ellen kialakul a védettség.

magyarnarancs.hu: A koronavírus elleni védekezés van inkább szem előtt most. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja a 18 év felettieknek az emlékeztető oltást, méghozzá Pfizert vagy Modernát. A harmadik adagnak van-e valamilyen szempontból nagyobb jelentősége, mint mondjuk az első kettőnek?

DE: Az idősek számára feltétlenül, mert az világosan kiderült, hogy a két oltást követő durván fél év alatt a védettségük foka komolyan csökkent, körülbelül másfél havonta felére. És nem tudjuk, hogy mekkora az a szint, ami véd. És azt sem lehet tudni, hogy annak, akivel találkozom, mennyi vírust termel a szervezete. Két ember között százezerszeres különbség is lehet.

Az egyik egy légpuska, a másik légvédelmi ágyú.

Ettől is függ, hogy megbetegszem-e. Az én védettségem csak az egyik faktor, ezért nincs százszázalékos mértékű védelem.

magyarnarancs.hu: Ha több valakiben az ellenanyag, akkor jobban védett?

DE: Egyértelműen. Az izraeli és az amerikai tapasztalatok alapján tíz-húszszorosan védettebbek a Delta+ variánssal szemben azok, akik a harmadik oltást is megkapják. Nem egyszerűen föltupírozza egy kicsit a védettséget, hanem legalább egy nagyságrenddel megnöveli a Delta+ ellen. A fiatalabbaknál is valószínűleg ez van, csak náluk nem csökkent annyira a védettség mértéke. Úgyhogy: ha rengeteg védőoltás van, akkor az lenne a jó, ha mindenki megkapná.

magyarnarancs.hu: Tehát a fiatalok is menjenek minél hamarabb a harmadikért?

DE: Nekik elég esetleg nyolc-tíz hónap után is. El tudom képzelni, hogy egy életerős fiatalembernél más időintervallumot kéne használni, mint egy roskatag öregembernél. Azonban bejön ide egy hungarikum: nagyon „bölcsen“ úgy döntöttünk, hogy majd mi gyártjuk magunknak a kínai oltást, nem kell nekünk a Pfizer. Márpedig a kísérletek egyértelműen azt bizonyítják, hogy az összes ilyen kombinációból azok a nyerők, amelyikben legalább az egyik partner oltás messenger típusú. A tesztekben a Moderna egy hangyányival még jobb is, mert hát abban háromszor annyi a hatóanyag, mint a Pfizerben.

Valószínűleg az a legokosabb dolog, amit tehet az ember, hogy még az idén beoltatja magát egy Pfizerrel vagy egy Modernával, mert jövőre talán már nem lesz.

magyarnarancs.hu: Sok gyerek egyáltalán nincs beoltva.

DE: A szülőket meg kellene győzni, hogy oltassák be a gyerekeiket. Tudniillik az amerikai tapasztalatok szerint az idén tízszer annyi gyerek van kórházban, mint tavaly volt. A Delta+ vírust az eredetinél könnyebben kapják meg, és súlyosabb betegséget okoz.

magyarnarancs.hu: A kicsiket különösen sokan féltik ettől az oltástól.

DE: Még a csecsemőket is oltjuk mindenféle vakcinával. Valószínűleg ez is alkalmas lesz, elméletileg a világon semmi indoka nincs annak, hogy nem ugyanúgy fog működni, mint a többi. A kísérletek lényegében arra irányulnak, mekkora dózist kell adni a gyereknek, hogy optimális legyen. Az a cél, hogy a lehető legkevesebb oltóanyaggal alakítsuk ki a tartós immunitást.

magyarnarancs.hu: Viszont a tizenkét esztendősnél fiatalabbak egyáltalán nem kaphatnak koronavírus elleni vakcinát.

DE: Várhatóan e hónap vége felé jóváhagyják az ötéves kortól történő oltást. Novemberben-decemberben talán már ezt a korosztályt is be lehet oltani, és remélhetőleg lesz erre kampány. A öt év alattiaknál olyan alacsony a szintje a bizonyos ACE2-nek – amelyhez ez a koronavírus kapcsolódik –, hogy nem nagyon valószínű a súlyos megbetegedésük, de az amerikaiak és a kínaiak kísérleteket folytatnak a hat hónaposnál idősebb gyerekeknek az oltására. Azonban arra feltehetően csak jövőre kerül sor.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!