A Medián friss kutatása szerint Dobrevnek és Márki-Zaynak van esélye a második fordulóban

  • narancs.hu
  • 2021. október 6.

Belpol

Karácsony jelentősen le van maradva mögöttük.

A Medián legfrissebb felmérése szerint Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely pedig 24 százalékon áll. A HVG szerdai számában megjelenő Medián-kutatás egy részét Hann Endre ismertette az ATV Voks című műsorában, szombat este.

Ebből az derül ki, hogy a második forduló előtt Dobrev Klára vezet, szorosan őt követi Márki-Zay Péter, és messze le vannak maradva tőlük Karácsony Gergely. A kutatást október első napjaiban készítették.

Mint Hann Endre elmondta: a kutatásból az látszik, hogy

Dobrev Klára nyerné az előválasztás második fordulóját, ha három jelölt közül kellene választani.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Márki-Zay Péter október 1-én egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Karácsony Gergellyel abban állapodtak meg, hogy közös csapatban indulnak és így szeretnék meggyőzni a választópolgárokat: az egyikük miniszterelnök-jelölt lenne, a másikuk pedig miniszterelnök-helyettes. Akkor a politikus azt mondta, még konzultálnak egymással, programot egyeztetnek, elemzéseket néznek, és majd az alapján döntenek. Kérdésre válaszolva azt mondta, alapvetően az előválasztás alapján akarnak dönteni, de beszélnek közvélemény-kutató céggel is, és minél hamarabb szeretnének egy újabb közvélemény-kutatást is.

Október 3-án jelent meg a Publicus kutatása, amit október 1-2-án 3500 fő előválasztáson résztvevő szavazó megkérdezésével készítettek, abból az derült ki, hogy ha a második fordulóban az első forduló második és harmadik helyezettje közös kampányt folytatnak úgy, hogy Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök és Márki-Zay Péter a helyettese, akkor a válaszadók 48,8 százaléka szavazna a szövetségükre, 40,3 százaléka pedig Dobrev Klárára.

Ehhez képest két napja még nem tudta eldönteni a két jelölt, hogy melyik lépjen vissza a másik javára, majd azt találták ki, hogy együtt indulnak, azt kérve, hogy mindkettejük neve szerepeljen a szavazólapon, de ne egymás alatt, hanem mellett. Ebbe sem a többi párt, sem a civilek nem mentek bele.

Kedden este Márki-Zay már arról beszélt az ATV-ben, hogy ha Karácsonyt nem sikerül meggyőznie arról, hogy lépjen vissza, megteszi ő.

Az előválasztással kapcsolatos híreinket itt olvashatják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk