Az iparági átlagnál 80 milliárddal több extraprofitot halmoztak fel a NER vállalkozói

  • narancs.hu
  • 2019. július 1.

Belpol

A nyereség nagy részét általában kivették a cégekből.

"Minden bizonnyal a 80 milliárd forintot is meghaladta tavaly a kormányközeli vállalkozások extraprofitja. Ez nem az az összeg, amit a vállalatok nyereségként mutattak ki, hanem az, amennyivel az iparági átlagnál magasabb eredményt értek el. A hatalmas profit a magyar GDP nagyjából 0,2 százaléka, vagyis az összes Magyarországon megtermelt érték ötszázad része" - számolta ki a G7.

Hogy mért nem egyészen jó ez? Ahogy írják a gond az, hogy ez nem megismételhető, nem újratermelődő jövedelem: "különösen úgy, a kormányközeli vállalkozók az elmúlt években a nyereség nagy részét kivették cégeikből, és nem forgatták vissza azt további fejlesztésekre".

Az összegzésben jól látszik, hogy az építőipar a legnagyobb haszonszerzési lehetőség, de az ügynökségek és a kaszinók is jól futottak.

Leszögezik, hogy a cégek, amelyeket állami megbízások vagy valamilyen kormányzati döntések segítenek, az iparági átlagnál jellemzően jóval nagyobb nyereségrátával működnek, majd összegzésként hozzáteszik, hogy az általuk vizsgált cégek körében:

"80-85 milliárd forint között lehet az az összeg, amit az átlagos ágazati nyereségszint feletti profitrátájuknak köszönhetően tettek zsebre a kormányközeli vállalkozók".

 

 

, hogy az általunk megvizsgált cégek körében 80-85 milliárd forint között lehet az az összeg, amit az átlagos ágazati nyereségszint feletti profitrátájuknak köszönhetően tettek zsebre a kormányközeli vállalkozók.

 

Figyelmébe ajánljuk