Az MTA kutatói is tiltakoznak az 56-os intézet megszüntetése ellen

  • narancs.hu
  • 2019. június 2.

Belpol

Évek óta növekvő aggodalommal figyelik a Fidesz-kormányok arra irányuló törekvéseit, hogy a meglévő társadalomtudományi intézeteket ellehetetlenítik és újakat hoznak létre, ezzel meghatározva, mit kell gondolni múltról, jelenről, jövőről.

"Mi, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai és minősített kutatói évek óta növekvő aggodalommal figyeljük a Fidesz-kormányok arra irányuló törekvéseit, hogy a meglévő társadalomtudományi intézetek ellehetetlenítésével és újak létrehozásával meghatározzák, hogy mit kell gondolnunk múltunkról, jelenünkről és jövőnkről. E folyamat utolsó állomásai az MTA kutatóhálózatának kormányzati ellenőrzés alá helyezése és az éveken át kiválóan teljesítő '56-os Intézet beolvasztása a 2013-ban alapított Veritas Történetkutató Intézetbe. Ezek a törekvések a demokrácia és a kutatás szabadságának elveivel egyaránt összeegyeztethetetlenek. Ezért felhívunk mindenkit, aki a kutatás szabadságát fontosnak és a kormány ideológiailag meghatározott törekvéseit elfogadhatatlannak tartja, hogy csatlakozzon nyilatkozatunkhoz."

A csütörtöki Magyar Közlönyből derült ki, hogy június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot.

Rainer M. János, az '56-os Intézet igazgatója nem megy a Veritasba

A sajtóból értesült róla, hogy beolvasztják az intézetét. Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti – mondta Rainer M. János történész, az intézet vezetője.

A kormány döntése a magyar történettudomány megalázása - Reagál az OSA az '56-os Intézet beolvasztására

Bojkottot is hirdettek.

Figyelmébe ajánljuk