"A kormány döntése a magyar történettudomány megalázása" – Reagál az OSA az ’56-os Intézet beolvasztására

  • narancs.hu
  • 2019. május 31.

Belpol

Bojkottot is hirdettek.

Délelőtt írtuk meg, hogy kiemelik az ’56-os Intézetet a Széchényi Könyvtárból, és a Veritas Intézetbe olvasztják. A lépés drasztikus és váratlan, az OSA viszont máris közleményben reagált a döntésre.

„2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működő, egykor független 1956-os Intézet és az Intézet Oral History Archívuma 2019. június 15-től (Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulóján!) beolvad, a tevékenységével nevéből gúnyt űző Veritas Történetkutató Intézetbe. A kormány döntése a magyar történettudomány megalázása. Az 1956-os Intézet, a közelmúlt magyar történetét kutató legfontosabb tudományos intézmény, amely tevékenységében, forrásokra alapozva, mindig a történeti tények megismerését és bemutatását tekintette legfőbb feladatának.

Az 1956-os forradalom alatt és az 1989-ig tartó időszakban aktív ellenzékiekkel készített interjúkat egybegyűjtő, pótolhatatlan értékű Oral History Archívum nagyrészt a magyar Soros Alapítvány támogatásával jött létre. Az egykori Szabad Európa Rádió és a hidegháború történetének legfontosabb archívumaként a Blinken Nyílt Társadalom Archívum azt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van –  vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan.”

Figyelmébe ajánljuk