Az MTA volt elnöke: "Gulyás Gergely hazudik. Tanárhiány van"

  • narancs.hu
  • 2023. június 20.

Belpol

Pálinkás József szerint az oktatásban van probléma, atomháborús fenyegetettség viszont nincs.

"Gulyás Gergely hazudik. Tanárhiány van"

írta Facebook oldalán Pálinkás József az MTA volt elnöke. Pálinkás Gulyás Gergely a hétfői Kormányinfón tett kijelentésére, magyarázkodására reagált, miszerint "összességében" nincs tanárhiány, ugyanis szerinte számos területen igenis hiányoznak pedagógusok a közoktatásból.

"Gulyás alighanem arra gondol, hogy ha a tanárok összlétszáma elér egy bizonyos értéket, akkor nincs tanárhiány akkor sem, ha közben a matematika, fizika, kémia stb. szakos tanárok száma nulla. Majd – bocsánatot kérve a történelemtanároktól – a történelemtanárok "megtanítják” a matematikát" – reagált a tudós. Ugyancsak Gulyás hétfői mondatait idézve hozzátette, "nemhogy hazudni, de füllenteni sem szabad".

E posztja előtt néhány órával korábban pedig Pálinkás rögtönzött fizikaórát is tartott a Facebookon, amellyel a kormány egy másik hazugságáról igyekezett lerántani a leplet. Félelemkeltésre használt, tudatlanságot kihasználó aljas hazugságnak nevezte ugyanis azt a – kormányközeli sajtóban rendszeresen megjelenő – állítást, miszerint "nyugati országok urántartalmú lőszereket adnak Ukrajnának", ami "atomháborúhoz" és "sugárzáshoz vezet".

Tisztázásképp leírta, hogy a szegényített, a nukleáris reaktorok és fegyverek anyagának gyártásakor visszamaradt uránnak csak annyi köze van a nukleáris fegyverekhez, hogy gyártásukkor hulladékként visszamaradt: a lövedékek belsejébe, az acélköpeny alá azért tesznek szegényített uránt, mert nehéz, így ugyanolyan lövedéksebességnél nagyobbat üt, mintha például ha ólmot tennének bele. Az ehhez felhasznált, 238-as urán azonban csak enyhén radioaktív, így bár megenni vagy borogatásra használni nem tanácsos, semmi köze a nukleáris fegyverekhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk