Kormányinfó: Augusztustól hidegélelmet is lehet Szép-kártyával venni

  • narancs.hu
  • 2023. június 19.

Belpol

Belenyúl az állam az áramszerződésekbe, jövőre megfelezik a gyógyszergyártók extraprofitadóját.

Szokatlan időpontban, hétfő délelőtt tartottkormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás elmondta, hogy a kormány továbbra is azokkal az intézkedésekkel foglalkozik, amik a háborúval kapcsolatosak. Természetesen nem hagyhatott ki egy jó brüsszelezést sem, már az első mondatban elhibázott brüsszeli szankcióról beszélt a miniszter.

A háború új szakaszába lépett, egyre többen halnak meg, minden támadás több halottat jelent – emelte ki a miniszter. A kormány álláspontja az, hogy mielőbb békének kell lennie, ezért ki kell tartani az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett. Szerinte így Magyarország is kiszabadulna a háború fojtogató öleléséből, ez pedig megszüntetné az inflációt.

Gulyás szerint Joe Biden hajlandó nukleáris tölteteket adni az ukránoknak, ez pedig veszélyes eszkaláció kockázatát rejti. Magyarország békepárti álláspontja miatt sok támadásnak van kitéve, de csak az európai politika egységes, a társadalmak nem – hangsúlyozta.

Míg Gulyás Gergely általában a friss kormánydöntésekkel szokta kezdeni a Kormányinfót, ez hétfőn a megszokottól eltérően alakult. Hosszú perceken át csak Magyarország békepártiságáról, illetve a már hetekkel ezelőtt bemutatott költségvetésról szólt.

Majd a kitérő után konkrétumokat jelentett be. Elmondta,

az iparkamarával egyeztetve arra jutottak, hogy július elsejétől árplafont vezetnek be a háború végéig a feldolgozóipar, rakározás-szállítás, szálláshely-szektor szereplőinek az áramárra, mivel a vállalatok többsége rögzített áras szerződést kötött.

Ezért a vállalatok mintegy harmada 320 euró/megawatt árat fizet jelenleg, ezt fogják 200 euróban maximalizálni. Gulyás szerint ez több mint ötezer vállalkozásnak segít majd, és 40 milliárd forintot jelent a költségvetés terhére.

Emellett

lehetővé teszik a Szép-kártyák felhasználását a hidegélelemre augusztustól decemberig,

a munkáltatók pedig 200 ezer forinttal megemelhetik a kártyák keretét az eddig érvényes szabályok szerint.

A gyógyszergyártóknak jövőre megfelezik az extraprofitadót,

és ezt még egyszer meg lehet felezni, ha az összeget kutatás-fejlesztésre vagy beruházásra költik.

Nem különösebb meglepetésre kiderült az is, a kormány elutasítja a migránskvótát, mert nem hisz abban, hogy ide embereket kéne hívni.

Az újságírói kérdések megválaszolása során kiderült, hogy

a következő kormányülésen döntenek majd az árstopok meghosszabbításáról.

Gulyás az oktatásról elmondta, hogy az elmúlt években kisebb mértékben csökkent a tanárok száma, mint a gyerekeké. Elmondása szerint világos és korrekt feltételeket kínálnak a tanároknak. Szerinte a tiltakozásokban nem is főleg tanárok vesznek részt, hanem a média egy része, önjelölt népszónokok és pár diák, akik szereplési lehetőséget látnak ebben, és akiknél ez a koruk miatt teljesen megbocsátandó. Arra a kérdésre, hogy van-e pedagógushiány Magyarországon, Gulyás elmondta, hogy összességében nincs, de vannak területi hiányosságok (földrajzilag és tantárgyi is), van, ahol valóban nincs elegendő tanár.

A státusztörvény elfogadásáról Gulyás aztmondta, hogy július 7-ig tart a parlament rendkívüli ülésszaka, addig lesz róla szavazás.

A kormányszóvivő Szentkirályi Alexandrát megkérdezték arról, mit szól Tarlós István ötletéhez, miszerint neki kellene indulnia a főpolgármesteri posztért. Szentkirályi elmondta, jelenlegi feladatára koncentrál, és nem született még semmiféle döntés a Fideszben arról, hogy kit jelöljön a párt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.