Az orvosegyetemek szakszervezetei is kiállnak az egészségügyi dolgozók holnapi tüntetése mellett

  • narancs.hu
  • 2021. július 30.

Belpol

A Hősök terére tervezik a demonstrációt.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demostrációját - közölte a szervezet, és hozzátették, hogy időszerűnek tartják a nagygyűlés megszervezését, mert "már nem elég csak a tárgyalóasztalnál hangot adni a munkavállalók egyre nagyobb elégedetlenségének".

A szervezet tagja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség, és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete.

"Az OSZSZ az érdekképviseleti tevékenysége során az egészségügyben működő kamarákat természetes szövetségeseinek tekinti, ezért a MESZK demonstrációjával szolidárisak vagyunk, és készen állunk további aktív együttműködésre is" - írják.

A MESZK tömegdemonstrációt hirdetett július 31-re a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a Hősök terére az új szolgálati jogviszony bevezetése miatt,  az ugyanis ápolókra úgy rótt további terheket, hogy közben az orvosok tekintélyes béremeléshez jutottak, a hasonló bérrendezést ők azonban hiába kérték a kormánytól, érdemi választ nem kaptak.

Az OSZSZ  közleményéban azt is hangsúlyozza, hogy miközben az egészségügyi munkavállalók az elmúlt másfél évben, a járvány alatt, hihetetlen elhivatottságról és teherbírásról tettek tanúbizonyságot, jelentős béradósság halmozódott fel ezen idő alatt a változó mértékű, vagy ki sem fizetett "COVID-pénzek", a túlmunka elszámolása, a ki nem fizetett kockázati pótlék következtében.

Hozzáteszik, hogy a szakdolgozók bérfelzárkózását célzó program ugyan javított az egészségügyi munkavállalók kereseti viszonyain, azonban a nemzetgazdasági pozícióján semmit. Az egészségügyi ágazat továbbra sem vonzó a munkavállalók, különösen a fiatalok számára.

Az OSZSZ ezért kezdeményezi az Egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény 15.§-ban meghatározott Egészségügyi Szolgálati Érdekegyeztető Fórum (ESZÉF) alakuló ülésének sürgős összehívását és a nagygyűlésen elhangzó problémák napirendre tűzését.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk