Összeférhetetlenséggel vádol egy alkotmánybírót a Magyar Nemzet

  • narancs.hu
  • 2021. július 30.

Belpol

A névtelen, szerző nélküli cikk szerint az a baj, hogy Czine Ágnes az alkotmánybírói szerep mellett egy egyetem rektorhelyettese is.

A Magyar Nemzet szerint nem összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre legyen az Alkotmánybíróság tagja, és egy egyetem rektorhelyettese.

A névtelen, szerző nélküli cikk szerint Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem élén álló szakember esetében merült fel ez, ugyanis az Alkotmánybíróság tagjaként legfeljebb tudományos oktatótevékenységet folytathatna keresőfoglalkozásként. A cikk szerint Czine Ágnes 2019-ben lett rektorhelyettes, miközben már 2014 óta az Alkotmánybíróság tagja. Ehhez még hozzáteszik, hogy Czine 2019 októbere óta összeadva mintegy 67,5 millió forint megbízási díjat és jutalmat vett fel rektorhelyettesi feladataiért.

Az Azonnali hozzáteszi, hogy Czine Ágnest úgy tartják összeférhetetlennek rektorhelyettesi pozíciója miatt, hogy közben például a Kúria élére kinevezett Varga Zs. András jelenlegi pozíciója előtt két évig szintén egyszerre volt dékán és alkotmánybíró. 

Ekkor az Alkotmánybíróság nem döntött összeférhetetlenségről, hanem pusztán tudomásul vette, hogy Varga Zs. úgynevezett csökkentett dékáni feladatokat lát el. Hozzáteszik: "alkotmánybíróként Varga Zs. jellemzően nem ment szembe a kormánnyal". Czine esetében felidézik, hogy egyes alkalmakkal különvéleményt foglamazott meg a kormánynak fontos ügyekben.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk