Nem tárgyalja a NVB Karácsony népszavazási kezdeményezését

  • narancs.hu
  • 2021. július 30.

Belpol

A kormány beadott kérdéseit viszont már el is fogadták, és a Munkáspárt egy kérdését is hitelesítették. A Jobbik delegáltja megszavazta a kormány kérdéseinek hitelesítését.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatón jelentette be a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak tájékoztatására hivatkozva, hogy egyelőre úgy tűnik, visszadobták az általa kezdeményezett népszavazási kérdéseket. 

"A Nemzeti Választási Bizottság fideszes tagjai alighanem azt az utasítást kapták, hogy kiszolgálják Orbán Viktor és a kormány gyűlöletkeltő propagandáját és ne engedjék, hogy az ország valódi problémáival foglalkozzunk. Elkezdődött a jogi trükközés, hiszen milyen röhejes kifogás az, hogy azért nem tárgyalják az azonos időben beadott kezdeményezésemet, mert azt magánszemélyként tettem" - kommentálta közösségi oldalán Karácsony.

A Nemzeti Választási Bizottság fideszes tagjai alighanem azt az utasítást kapták, hogy kiszolgálják Orbán Viktor és a...

Posted by Karácsony Gergely on Friday, July 30, 2021

Korábban a Népszavának az NVB azt írta, hogy eljárásbeli különbség van, ha a népszavazási kérdéseket a kormány vagy egy választópolgár adja be, utóbbinál a személyazonosság ellenőrzése után az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívnia a testületet. Az is elképzelhető, hogy csak szeptember 17-én döntenek majd érdemben a Karácsony-féle népszavazás kérdéseiről.

Karácsony hozzátette: "ezt az országot magánszemélyek lakják. Nekik vannak valós problémáik. A mi kezdeményezésünk éppen erről szól: az idősek védelméről, a Diákváros ügyéről, a nemzeti vagyonunkról, a korrupció ellenes fellépésről és a bajba jutottak érdemi segítségnyújtásáról. Gyenge az a hatalom, amely 12 év teljhatalmú uralkodás után nemhogy dönteni, de még kérdezni se tud az ország valódi gondjairól. És gyáva ez a hatalom, mert az ország megosztásra használja a demokrácia egyik legfontosabb eszközét, a népszavazás intézményét. Pedig van gond elég, amit meg kellene beszélnünk és amiről nemhogy hasznos, de egyenesen létfontosságú lenne döntenünk, mert a jövőnk múlik rajta!"

Karácsony a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy bár akkor még nem volt vége az ülésnek, de szerinte borítékolható, hogy a kormány által beadott kérdéseket viszont tovább fogja engedni az NVB.

A kezdeményezéséhez mindezek mellett Karácsony honlapján is lehet csatlakozni. 

Az 5 kérdés, amit értékelni kellett volna: 

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

A kormány által benyújtott kérdéseket végül tényleg mind elfogadták és hitelesítették – írja a Telex A hitelesítéseket kilencen támogatták – Téglási András, Bozsóki Éva, Lugossy-Sági Krisztina, Sasvári Róbert, Szalay Tamás, Tóta Áronné választott tagok, valamint Borbély Andrea, a Jobbik, továbbá Lovas András, a KDNP és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja.

A kormány manipulatív kérdéseinek hitelesítése ellen szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.

  • Téglási András, a testület elnöke az egyes kérdések hitelesítéséről szóló vitákban arról beszélt, a kezdeményezések hitelesíthetők, mert nem ütköznek tiltott tárgykörbe, megfelelnek a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének.
  • Bozsóki Éva elnökhelyettes, Tóta Áronné és Szalay Tamás, valamint Sárhegyi Zoltán is a hitelesítések mellett érvelt.
  • Fazekas Tamás, a Párbeszéd delegáltja az első kezdeményezés vitájában arról beszélt, a népszavazás intézménye nem szolgálhat arra, hogy politikai vitában használják fel, márpedig a kormány világossá tette, a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás politikai vitájában akarja felhasználni a kérdéseket, ez azonban a delegált szerint ellentétes az alaptörvénnyel. Úgy vélte, három kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, kettővel szemben pedig a megerősítő népszavazás tilalma merül fel elutasítási indokként. Jelezte: mindezek miatt nem vesz részt a szavazásokban.
  • Litresits András (MSZP) szerint elfogadhatatlan, hogy a bizottság nem ugyanazon az ülésen tárgyalja a kormány kérdéseit a Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott kérdésekkel, holott egy napon nyújtották be azokat. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarországgal szemben, meglátása szerint "a Pegasus-botrány elkerülő hadművelete" a kormány népszavazási kezdeményezése, amihez az NVB-nek "nem kell asszisztálnia". Jelezte, ő sem vesz részt a szavazásokban.
  • Avarkeszi Dezső (DK) azon meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány kérdései nem egyértelműek, és hozzájárulnak a népszavazás intézményének kiüresítéséhez, ezért ő sem vett részt a szavazásokban.
  • Csonka Krisztián (LMP) az első kérdés vitájában arról beszélt, nem ért egyet a tervezettel, sérül a választópolgári egyértelműség követelménye, nincs meghatározva a "szexuális irányultság" kifejezése, és szigorúan véve eredményes népszavazás után felvilágosító órát sem lehetne tartani a diákoknak.
  • Fábián Adrián választott tag arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdések nem egyértelműek jogalkotói szempontból. Mint mondta, ha a népszavazáson az "igenek" kerülnek többsége, akkor a jogalkotónak olyan törvényt kellene alkotnia, ami szembemegy a józan ésszel és az alaptörvénnyel.

Hitelesítették emellett a Magyar Munkáspárt népszavazási kezdeményezését a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről:

  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?"

Megtagadta viszont a hitelesítést az NVB az LMP üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos kérdésétől, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkozó kérdésektől.

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk