Az orvosokat és a betegeket is ellenőrizné a kórházakban a BM

  • narancs.hu
  • 2024. április 19.

Belpol

Mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg az egészségügyi intézményekben, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e.

A napokban valamennyi állami egészségügyi intézmény levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjétől, amelyben bejelentik, hogy idén folyamatosan ellenőrzik „az egészségügyi dolgozói és a beteg jelenlétet az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál”. Az OKFŐ utasítása szerint mobil ellenőri egységeket hoznak létre, amelyek a hét bármely napján, tehát munkaszüneti napokon és a nap bármely órájában az egészségügyi intézmény bármelyik részlegén megjelenhetnek, igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba és arról másolatot is készíthetnek. Minderről a Válasz Online adott hírt. Az ellenőrzéseket a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának utasítására rendelték el.

A lap szerint a mobil ellenőri csoportok a betegek jelenlétét is ellenőrzik.

A bejelentés azért is aggályos, teszik hozzá a cikkben, mert az állami egészségügy tulajdonosi jogait gyakorló OKFŐ a biztosítottal magával nem áll kapcsolatban. Az OKFŐ vélhetően azért rendeli el a betegek ellenőrzését is, mert a kórházak csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a pácienseik bent fekszenek az intézményben annyi napot, amennyit egy-egy beavatkozásnál előírnak. A modern eljárásokkal azonban már nincs szükség olyan hosszú ápolásra, ám a szabályokat nem módosították, ezért gyakran előfordul, hogy előbb hazaengedik a kórházból a betegeket, miközben papíron még az intézményben vannak. Például pénteken már távozhat a biztosított, de a dokumentációban hétfő reggeli elbocsátás szerepel. Vélhetően erre utal, hogy megvizsgálják, „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e a betegek a medikai rendszerben nyilvántartva”.

A kórházak az ellenőri kommandók mellé még fenyegetést is kapnak a nyakukba: mint a cikk írja, a szabályokat megsértő egészségügyieknek fel kell készülniük a hátrányos jogkövetkezményekre, ráadásul az ellenőrök „minden esetben bejelentés nélkül érkeznek”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk