Az SZFE vezetése szerint Vidnyányszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 20.

Belpol

Ezért az egyetem vezetősége és polgársága négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan – s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően – átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SZMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét” – áll az SZFE friss közleményében.

Az egyetem közlése szerint a fenntartó kuratórium szeptember 15-én a visszamenőleges hatályú újabb módosításaival felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó.

Az SZFE szerint ez a módosítás „újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel”.

A törvény szerint ugyanis a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe, márpedig Vidnyánszkyék minden eddigi lépése ezt az axiómát akarja kikezdeni – áll a közleményben.

Az SZFE vezetése az egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz, a jogellenesnek tartott szabálymódosítás ügyében pedig a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságának segítségét kérte.

Figyelmébe ajánljuk