Azt szeretné az ellenzék, ha a Fidesz nem akadályozná a számára kellemetlen nemzetbiztonsági témák megvitatását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. július 31.

Belpol

Tényfeltáró vizsgálattal is próbálkoznak, miután Németh Szilárdék Sorosra hivatkozva bojkottáltak egy parlamenti bizottságot.

Augusztusban újra összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke, miután a hétfőre tervezett rendkívüli ülés a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett. Az ülésen többek között a vizes-világbajnokság tapasztalatairól, az orosz–azeri wifi-ügyről, a NATO és Magyarország közötti információáramlásról kértek volna tájékoztatást a bizottság tagjai.

A Fidesz–KDNP távolmaradását Németh Szilárd azzal indokolta, hogy a megjelölt témák „napirendi rágalmak”, a Soros-hálózat hazugságkampányán alapulnak, a Fidesz pedig nem asszisztál „Soros bizottsági üléséhez és Magyarország megtámadásához”.

Molnár Zsolt közölte: ősztől – az LMP-s Szél Bernadett támogatásával – tényfeltáró vizsgálatot indítanak a „Nemzeti Együttműködés Rendszerének” nemzetbiztonsági vonatkozású ügyeiben, például Kiss Szilárd „vízumgyára” ügyében.

Az ülésen megjelent a független Demeter Márta is. Közölte, hogy Szél Bernadett-tel közösen benyújtanak egy javaslatot a nemzetbiztonsági bizottság paritásossá tételéről, azt kezdeményezve, hogy „álljon helyre a nemzetbiztonsági szolgálatok pártoktól és kormányoktól való függetlensége”.

Figyelmébe ajánljuk