Bagossy László: "Mintha nem is a kuratóriummal hadakoznánk, hanem a nagyhatalmú miniszterelnökkel"

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 12.

Belpol

Az egyetem vezetése még hisz benne, hogy az SZFE autonómiájának elvesztését vissza tudják fordítani.

"Aki arról ábrándozik, hogy Vidnyánszky lecserélése megoldana bármit, az nem érti a dolog lényegét" - mondta Bagossy László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Színházművészeti Intézetének vezetője a hvg.hu-nak adott interjújában.

Hozzátette, nem Vidnyánszky Attila kvalitásai jelentik a kérdést, hanem az egyetemi autonómiát garantáló alapdokumentumok, mert "ezek védenek meg bennünket attól, hogy bárki vademberként essen neki az értékeinknek, azt képzelve magáról, hogy ő egymaga bölcsebb, mint a komplett egyetemi közösség. Szerintem Vidnyánszky túl messzire ment, nincs már lehetősége visszafordulni. Ráadásul a többi kuratóriumi tag sem autonóm, nincs módjuk szuverén döntéseket hozni.

A legszánalmasabb az egészben, hogy mintha nem is velük hadakoznánk, hanem a nagyhatalmú miniszterelnökkel."

Bagossy az interjúban elmondta, a szeptembertől alapítványi fenntartásba került intézmény új Szervezeti és Működési Szabályzatának elkészítésére korábban őket, az egyetem vezetését kérte fel a minisztérium, ők heteken át dolgoztak rajta, kijavították a korábbi hibákat és be is nyújtották.

"Ehhez képest az derült ki, hogy a kuratórium már megszerzett egy régi verziót, és kizárólag az autonómiának estek neki. Az összes hibát, tévedést benne hagyták, ragadozó módjára tépték ki a szívét a szövegnek, hiszen csak az érdekelte őket, hogy az önrendelkezésünket megsemmisítsék. Nekünk kellett felhívni rá a figyelmet, hogy micsoda kontár munkát végeztek, és mennyire látszik a mohó igyekezet, hogy lebontsák a beavatkozás korlátait" - mondta Bagossy.

"A hatalom emberei ma már házról házra járnak - bárkit, aki nem tetszik nekik, kirángathatják az intézményeiből, épületeiből, üzleteiből"

- tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy korábban izgult azért, hogy amíg az egyetem nem járja végig a demokratikus lehetőségeit, addig ne történjen olyan drasztikus lépés a diákok részéről, mint az egyetemfoglalás, "aztán végül letettek az asztalra egy Vidnyánszky Attila által aláírt, brutális módon kiherélt Szervezeti és Működési Szabályzatot, és többé nem lehetett mellébeszélni".

Az intézetvezető elmondása szerint a diákok egyébként főleg fegyelmezetten fórumoznak a lezárt épületben.

Beszélt arról is, hogy jogszerűen, rektori hatáskörben döntöttek a tanév kezdetének elhalasztása mellett, mert jelenleg alkalmatlan rá a szituáció, naponta több tanár mond fel, az iskola pedig blokád alatt van.

Azt is elmondta, nem a barikád fenntartása a cél, de egyelőre nem tudta megjósolni, hogy mi lehet a jelen helyzet feloldása. A kormány részéről felmerült, hogy az oktatást egy másik helyszínen indítanák el, ezzel kapcsolatban Bagossy szerint mindenkinek magának kell döntenie, mekkora erkölcsi-anyagi áldozatot vállal, és hogy belemegy-e.

Felmerült ugyanakkor az is, hogy az egyetem közössége maga keressen másik helyszínt, erről az intézetvezető azt mondta, több felajánlás is érkezett európai művészeti egyetemekről, hogy befogadnák a "menekültjeiket", ami megható, és néhányan talán élnek is majd ezzel, de a szakmai műhely ebben az esetben is darabokra hullana.

"Egyelőre azért nem akarunk ebben gondolkodni, mert komolyan hiszünk benne, hogy az autonómiavesztést vissza tudjuk fordítani" - mondta.

Beszélt arról is, hogy ő maga addig kíván az egyetemen maradni, amíg maradnak eszközeik a harchoz. "Számomra a megalkuvás semmilyen formája nem elfogadható. Az autonómia a lényegét érinti a munkánknak, ebben nem létezhetnek kompromisszumok. Nagyon komoly vízválasztó lesz, hogy Vidnyánszkyék a lejáró vezetői mandátumokra kiket hívnak meg. Vastag arcbőrre lesz szükségük azoknak, akik ide rektorként, rektorhelyettesként, intézetvezetőként - az egyetemi közösség akaratának ellenére - bevonulnak. Nem lennék a helyükben."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?