Reagált a Klubrádió a Médiatanács döntésére: "Súlyos merénylet a sajtószabadság ellen"

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

Minden jogi és nem jogi eszközt bevetnek, hogy megtarthassák a frekvenciájukat.

Mint arról beszámoltunk, a Médiatanács úgy döntött, hogy sorozatos jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbítja meg a Klubrádió februárban lejáró frekvenciahasználati jogosultságát, és pályázatot ír ki a Budapest FM 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciára.

Nem hosszabbítja meg a Médiatanács a Klubrádió jogosultságát

Pályázatot írnak ki a frekvenciára, bizonytalanná válhat a rádió sorsa. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint a Klubrádió most lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága alatt több alkalommal is megsértette a médiatörvényt, és emiatt különböző jogkövetkezményeket alkalmazott a médiaszolgáltatóval szemben. A Médiatanács közölte: emiatt úgy döntött, hogy a rádió 2021.

A Klubrádió a médiatanács rá vonatkozó döntésére reagálva az MTI-vel azt közölte: "a rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében".

"A Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvenciaszerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként" - fogalmaztak.

Közleményükben azt írták: a médiatanács hivatkozása a sorozatos törvénysértésre nem állja meg a helyét, hiszen a Klubrádiót 19 éves működése során sohasem bírságolták meg számottevő összeggel.

A Klubrádió úgy értékelte, a Médiatanács döntése "súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen, élő cáfolata a létező demokráciáról szóló kormánynyilatkozatoknak", egyúttal a civil társadalom elleni támadás is.

Figyelmébe ajánljuk