Balog Zoltán oktatásügyi kerekasztala illegitim

  • narancs.hu
  • 2016. február 1.

Belpol

Nemcsak Miskolcon, hanem az ország több városában is tüntetni fognak szerdán a botrányos oktatási rendszer ellen. Országos sztrájk is jöhet, Balognak egyre nehezebb elsunnyognia a választ.

Szerdán „Miskolc és Budapest mellett tüntetés lesz Békéscsabán, Budaörsön, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben, február 10-én pedig országos demonstrációt jöhet” – írja a 24.hu, és ez még semmi.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium oktatóinak nyílt, az oktatási rendszer tarthatatlan állapotát lefestő leveléhez ugyanis már több mint 500 iskola és 27 ezer egyén csatlakozott – s az új aláírók között ott vannak például a mindig kiemelkedően teljesítő budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói is.

Ebben a klímában Balog Zoltánnak egyre nehezebb lesz megosztania, majd leszalámiznia az oktatásügyért valami pozitívat cselekedni akaró szereplőket, bár ne legyenek kétségeink afelől, hogy meg fogja próbálni (lásd erről véleménycikkünket itt).

Csakhogy ezt ma már elég sokan világosan látják. A hétvégén például Országos Tantestületi Értekezletet tartottak szülők, nevelők, diákok, tanárok, akik a Balog-féle Köznevelési Kerekasztalt illegitimnek tekintik, hiszen az „valójában önmagával tárgyalna”.

A szolidaritási tüntetések részletei városokra bontva itt érhetőek el a Facebookon.

Érdemes továbbá az Utolsó óra csoportot is követni a Facebookon itt.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.