Balog Zoltán oktatásügyi kerekasztala illegitim

  • narancs.hu
  • 2016. február 1.

Belpol

Nemcsak Miskolcon, hanem az ország több városában is tüntetni fognak szerdán a botrányos oktatási rendszer ellen. Országos sztrájk is jöhet, Balognak egyre nehezebb elsunnyognia a választ.

Szerdán „Miskolc és Budapest mellett tüntetés lesz Békéscsabán, Budaörsön, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben, február 10-én pedig országos demonstrációt jöhet” – írja a 24.hu, és ez még semmi.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium oktatóinak nyílt, az oktatási rendszer tarthatatlan állapotát lefestő leveléhez ugyanis már több mint 500 iskola és 27 ezer egyén csatlakozott – s az új aláírók között ott vannak például a mindig kiemelkedően teljesítő budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói is.

Ebben a klímában Balog Zoltánnak egyre nehezebb lesz megosztania, majd leszalámiznia az oktatásügyért valami pozitívat cselekedni akaró szereplőket, bár ne legyenek kétségeink afelől, hogy meg fogja próbálni (lásd erről véleménycikkünket itt).

Csakhogy ezt ma már elég sokan világosan látják. A hétvégén például Országos Tantestületi Értekezletet tartottak szülők, nevelők, diákok, tanárok, akik a Balog-féle Köznevelési Kerekasztalt illegitimnek tekintik, hiszen az „valójában önmagával tárgyalna”.

A szolidaritási tüntetések részletei városokra bontva itt érhetőek el a Facebookon.

Érdemes továbbá az Utolsó óra csoportot is követni a Facebookon itt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.