Baloldali politikusok elhatárolódását várják a jobbikos erőszakügyben

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Belpol

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége megszólította Vadai Ágnest, Orosz Annát, Szabó Tímeát, Kálmán Olgát, Kunhalmi Ágnest.

 

Elfogadhatatlan, hogy a gyanúba került politikus párttársai, a Jobbik elnöke és a Jobbikkal szövetséges baloldali pártok képviselői,„valamint a baloldali sajtó” nem áll ki az áldozat védelmében, a bántalmazás elítélése mellett – olvasható a lapunkhoz is eljuttatott vasárnapi közleményben, amelyet a Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége írt alá. 

A felhívás az egész sajtóban nyilvánosságot kapott büntetőügyről szól: egy korábbi jobbikos tisztségviselőt azzal gyanúsítanak, hogy a párt ököritófülpösi rendezvényén megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát. A 24 éves nőt többen felcsalták és bezárták egy szobába, a tettes levetkőzött és fizikai erőfölényét kihasználva próbált erőszakot tenni a nőn, akinek sikerült elmenekülnie. 

A három civil szervezet leszögezi, alapvető, mindenkitől elvárható normaként tekintenek a női méltóság feltétlen tiszteletben tartására és a szexuális erőszak, bármilyen bántalmazás, zaklatás visszautasítására. Azt gondolják, a közéletben tevékenykedő, közpénzből fizetett politikusoknak is ezt a normát kell képviselniük, hiszen „ők társadalmi mintát is jelentenek a magyar emberek számára és köti őket támogatóik beléjük vetett bizalmának felelőssége is. Mindez az általános, törvényi keretek szabta felelősségen túl magasabb erkölcsi mércét támaszt irányukba.”

Ezért a három szervezet felszólítja a Jobbikot és a vele szövetséges erőket, hogy határolódjanak el a gyanúba került politikustól. 

 

„Különösképp felszólítjuk a baloldal női országgyűlési képviselőit – többek között Vadai Ágnest, Orosz Annát, Szabó Tímeát, Kálmán Olgát, Kunhalmi Ágnest –, hogy mutassanak példát és tegyék ezt meg, hiszen évek óta, hangos szóval kiállnak a nők bántalmazása ellen. Kérjük, hogy csatlakozzanak felhívásunkhoz annak érdekében, hogy világos, közös üzenetünk a magyar társadalom minden tagjához eljuthasson: a bántalmazás, a zaklatás minden formája elfogadhatatlan, politikus elkövető esetén pedig a törvényi felelősség mellett világos politikai következményekkel is kell járjon.” 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk