Baloldali politikusok elhatárolódását várják a jobbikos erőszakügyben

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Belpol

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége megszólította Vadai Ágnest, Orosz Annát, Szabó Tímeát, Kálmán Olgát, Kunhalmi Ágnest.

 

Elfogadhatatlan, hogy a gyanúba került politikus párttársai, a Jobbik elnöke és a Jobbikkal szövetséges baloldali pártok képviselői,„valamint a baloldali sajtó” nem áll ki az áldozat védelmében, a bántalmazás elítélése mellett – olvasható a lapunkhoz is eljuttatott vasárnapi közleményben, amelyet a Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége írt alá. 

A felhívás az egész sajtóban nyilvánosságot kapott büntetőügyről szól: egy korábbi jobbikos tisztségviselőt azzal gyanúsítanak, hogy a párt ököritófülpösi rendezvényén megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát. A 24 éves nőt többen felcsalták és bezárták egy szobába, a tettes levetkőzött és fizikai erőfölényét kihasználva próbált erőszakot tenni a nőn, akinek sikerült elmenekülnie. 

A három civil szervezet leszögezi, alapvető, mindenkitől elvárható normaként tekintenek a női méltóság feltétlen tiszteletben tartására és a szexuális erőszak, bármilyen bántalmazás, zaklatás visszautasítására. Azt gondolják, a közéletben tevékenykedő, közpénzből fizetett politikusoknak is ezt a normát kell képviselniük, hiszen „ők társadalmi mintát is jelentenek a magyar emberek számára és köti őket támogatóik beléjük vetett bizalmának felelőssége is. Mindez az általános, törvényi keretek szabta felelősségen túl magasabb erkölcsi mércét támaszt irányukba.”

Ezért a három szervezet felszólítja a Jobbikot és a vele szövetséges erőket, hogy határolódjanak el a gyanúba került politikustól. 

 

„Különösképp felszólítjuk a baloldal női országgyűlési képviselőit – többek között Vadai Ágnest, Orosz Annát, Szabó Tímeát, Kálmán Olgát, Kunhalmi Ágnest –, hogy mutassanak példát és tegyék ezt meg, hiszen évek óta, hangos szóval kiállnak a nők bántalmazása ellen. Kérjük, hogy csatlakozzanak felhívásunkhoz annak érdekében, hogy világos, közös üzenetünk a magyar társadalom minden tagjához eljuthasson: a bántalmazás, a zaklatás minden formája elfogadhatatlan, politikus elkövető esetén pedig a törvényi felelősség mellett világos politikai következményekkel is kell járjon.” 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.