Azonnali: Valami nem stimmel az új kormánnyal

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Belpol

Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak a beterjesztett törvényjavaslat szerint nem lesz önálló minisztériuma, és megjelent egy 113 oldalas salátatörvény-tervezet, amit először hibásan nyújtottak be.

Orbán Viktor pénteki „kerethirdetése” és a délután benyújtott törvényjavaslat között eltérés mutatkozik – írja az Azonnali.

A hírportál emlékeztet, hogy a május 13-án közzé tett névsor szerint Csák János kulturális és innovációs, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető, Lázár János építési és beruházási, Nagy István agrár-, Nagy Márton gazdaságfejlesztési, Navracsics Tibor területfejlesztéséért és uniós források felhasználásáért felelős, Palkovics László, technológiai és ipari, Pintér Sándor belügy-, Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettesként nemzetpolitikáért felelős, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi, Szijjártó Péter külgazdasági és külügy-, Varga Mihály pénzügy-, Varga Judit igazságügyi miniszter lesz, és Rogán Antal vezeti a Miniszterelnöki Kabinetirodát.

Ehhez képest a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló javaslat szerint lesz Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium. 

Ezek szerint Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak nem lesz önálló tárcája. Az Azonnali emlékeztet, bár a rendszerváltás óta mindig dolgoztak tárca nélküli miniszterek, az mégis meglepő, hogy az új kormány két fajsúlyos szereplője lesz kénytelen más minisztérium apparátusát használni. 

Az kiderült, hogy lesz nemzetbiztonsági és gazdaságfejlesztési főtanácsadója a miniszterelnöknek, de nagyjából ennyit lehet tudni róluk.  

Közben a parlament honlapjára felkerült egy másik törvénytervezet is, amely 113 oldalon több jogszabályt módosít, így a nemzetbiztonsági szolgálatokról szólót is. A javaslat az Azonnali szerint „tökéletesen átláthatatlan, valószínűleg ez is volt a beterjesztők célja”. A honlapról kiderül, hogy eredetileg hibásan nyújtották be az irományt, amelyet „a normaszöveget nem érintő technikai (megjelenítési) hiba javítása okán” még egyszer közzétettek.

Leadkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.