Beer Miklós: "Azt mondták, hogy fogjam be a szám"

  • narancs.hu
  • 2019. július 29.

Belpol

Csak mosolyog azon, hogy persona non grata a kormánysajtónál.

A közéleti megszólalásaival országosan is ismertté vált Beer Miklós váci megyés püspök augusztus végén vonul nyugdíjba, és ebből az alkalomból kérdezte a hvg.hu. Közéleti szerpvállalásáról azt mondta, hogy a megszólalásai miatt többször megkapta, hogy az ellenzéki oldalon áll, pedig őt nagyon zavarja, hogy „beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást”.

Arra a kérdésre miszerint érte-e bármilyen retorzió emiatt az ellenzéki szerep miatt, azt válaszolta, hogy "kifejezett retorziót nem tapasztalt". A kormány ugyanúgy támogatta az egyházi építkezéseiket, mint más püspökségekéit." Azon meg csak mosolyog, hogy nem hívják a királyi televízióhoz és persona non grata a hivatalos kormánysajtónál.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem értette, hogy miért kell félni tőle.

"Gyerekesnek tartom, hogy előre megmondják, hogy mi kell mondani. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye. Mindenhol érdekek ütköznek. Nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség. A paragrafusok mögé rejtőzés a hitbeli bizonytalanság bizonyítéka, szoktam mondani vallási témában - és ez a politikai síkon is igaz."

Majd azt is hozzátette:

"Azt nem mondták meg, hogy mit mondjak, csak azt, hogy fogjam be a szájam, ez tényleg elhangzott."

A Váci Egyházmegye vezetője korábban a Magyar Narancsnak adott interjúban arról beszélt, hogy vállalni kell a meggyőződésünket, holott emiatt számos támadás érte elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?