Bencsik Gábor: Ekkora győzelem után eljött az ideje a gesztusoknak

  • narancs.hu
  • 2022. április 26.

Belpol

Szerinte nem megalkuvások, hanem rosszabb, meggyőződések vannak.

Bencsik Gáborral a Telex készített videóinterjút, amelyben a közmédia elfogultságát kritizáló megszólalásit követő, ellene irányuló támadásokról kérdezték. Bencsik néhány héttel ezelőtt ugyanis tarthatatlannak nevezte a közszolgálati televízió elfogultságát, amire a kormányközeli média szinte azonnal lejárató cikkekkel reagált.

Bencsik ezzel kapcsolatban elmondta, meglepődött, hogy személyes irányba terelődött az álláspontjáról folyó vita, de úgy érezte, eljött az ideje annak, hogy a közmédia politikai irányultságáról is szó essék. Megjegyezte, örül annak, hogy a Fidesz nyerte a választást, mivel szerinte ez a legjobb az országnak, ugyanakkor

ekkora győzelem mellett, úgy érzi, eljött az ideje a gesztusoknak, mivel az emberekben feltámadt az igény, hogy keressék egymással a hangot.

Bencsik Gábor azt is hangsúlyozta, a Fidesz nem egy ember és nem három ember, az általa érzékelt enyhüléssel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: „Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor keblére fogja ölelni Gyurcsány Ferencet”, azonban olyan politikai felhatalmazás birtokában, amit a Fidesz szerzett április 3-án, „meg lehet tenni lépéseket azért, hogy oldódjon a feszültség”.  

Az interjúból az is kiderül, Bencsik szerint a kormánypárti újságírók körében azért vannak kevesen, akik nyilvános kritikát mernek vállalni, mert a legtöbben fontosabbnak érzik, hogy a Fidesz által képviselt politika sikeres legyen, és ne rombolják a saját erőjüket. Ezzel kapcsolatban hozzátette: „Ma már mindkét oldalon, olyan újságírók dolgoznak, akiknek az a meggyőződése”, akik nem félelemből, nem kenyérféltésből teszik a dolgukat.

Bencsik úgy véli, az elfogultság mögött megfontolás van, és amikor valaki nem hoz szóba problémás ügyeket, azt azért teszi, mert nagyobb a kár, ha meggyengül az a politikai oldal, amelyik – szerinte – az ország érdekében működik. Összességében úgy látja, nem megalkuvások, rosszabb, meggyőződések vannak, ez pedig már mélyebb és erősebb, mint a megalkuvás.

Bencsik Gábor elmondta, szerinte pozitív irányú az elmozdulás a magyar értelmiségi politikai elfogultságok körében, a negyedik kétharmad fényében pedig reméli, hogy a média nyitottabb lesz, a közszolgálatban pedig ajtók és ablakok kinyitása következik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk