Orbán: Brüsszelben hazudtak az európai embereknek

Belpol

Orbán visszatért a Kossuth Rádióba, hosszan ostorozta az uniós szankciós politikát, azt ígérte, hogy a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában jövőre is maradhat, de szólt az abortusz szabályozásáról is. 

Két hónap kihagyás után ismét a Kossuth Rádióban járt Orbán Viktor, aki ezúttal Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek fejthette ki gondolatait a világról, kezdve az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban tervezett nemzeti konzultációval. 

Orbán ezzel kapcsolatban azt fejtegette, hogy erre azért van szükség, mert "a politika egy tapasztalati műfaj", az elmúlt 12 év nehéz pillanataiból pedig azt tanulta meg, hogy vannak olyan kérdések, amikor be kell vonni az embereket a döntésbe. Ennek több lehetősége is van, de a nemzeti konzultáció a legrugalmasabb forma, ezért ezt alkalmazzák. Mint fogalmazott, nem az a kérdés, hogy a kormánynak van-e véleménye a szankciókról, hanem hogy egyetértési pontot tudnak-e találni az emberekkel, mert válság idején fontos az egyetértés. Hozzátette, mondják, hogy a konszenzust keresni kell, "de az nem egy húsvéti tojás, amit keresgélni kell, hanem az egyetértést létre kell hozni". 

Orbán azt is mondta, hogy Magyarországon tiszteletlenségnek minősülne, amit Annalena Baerbock német külügyminiszter mondott, hogy nem érdeklik a szavazói, mindenáron teljesíteni akarja az ígéretét az ukrán népnek. Orbán erről azt mondta, ha Magyarországon egy politikus ilyet mondana, az nem maradna sokáig pozícióban, de a német szavazók máshogy állnak ehhez, "máshoz vannak szokva", más a történelmük.

Kijelentette, hogy az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment fel, hanem mert politikai döntéseket hoztak Brüsszelben, ezek a döntések hajtották fel az árat, és ha nem lennének szankciók, akkor szerinte valahol ott lenne az energia ára, mint az áprilisi választások idején volt, amely bár szintén magas volt, de az akkori rezsiszabályok szerint menedzselhető. Azt mondta, a kormány is azzal számolt, hogy akörül stabilizálódik az ár. 

Felidézte, hogy még a választás előtt volt egy európai csúcstalálkozó Versailles-ban, ahol a németek és a magyarok kampányoltak az ellen, hogy az energiára is szankciókat vessenek ki, aztán júniusban a németek átálltak, és ezután kilőttek az energiaárak. 

"Próbálok elegánsan fogalmazni, de hazudtak Brüsszelben"

– jelentette ki, mondván előbb azt mondták az embereknek, hogy nem vetnek ki szankciókat az energiára, aztán mégis, később pedig azt, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, erről pedig nincs szó, és most magasak az energiárak és a spekulánsok dörzsölik a tenyerüket. 

Kérdésre azt mondta, hatástanulmányt nem látott a szankciók hatásáról, de nem is kellett, mert ő világosan látta azt a következtetést, hogy ha elkezdik lebegtetni, hogy a gázra kivetnek szanckiót, az olajra meg ki is vetnek, akkor "óriási erők kezdenek ilyenkor dolgozni", megmozdul a piac, az energiavállalkozások és a spekulánsok is – még Soros Györgyöt is megemlítette –, és extraprofitmilliárdokra tesznek szert. Orbán hozzátette, hogy Magyarország közben kiharcolta, hogy mentesüljön egyes szankciók alól, és ha ez nem lenne, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet, nem is lenne energia.  

Közölte azt is, hogy ő már az elején rögtön látta, hogy az energiárak miatt meg fognak nőni az élelmiszerárak is, itthon pedig még az aszály is beütött, ezért kellett bevezetni az élelmiszerárstopot, mert "rögtön láttuk már az elején, hogy kénytelenek leszünk ilyen intézkedéseket kell meghozni". (Valójában nem jön ki a matek, az élelmiszerárstopról szóló döntést már bőven a szankciók, sőt, a háború kezdete előtt meghozták, Orbán január 12-én jelentette be s februárt 1-től lépett hatályba.)

Orbán legutóbbi rádiós interjújában azt mondta, októbert tartja vízválasztónak, hogy akkor majd eldől, megmarad-e a háborús infláció, most erről azt mondta, a legtöbb politikai rossz döntést ki lehet javítani, bár a migrációt nem, de a szankciós döntést igen, és azért kell hangot adni a véleménynek, mert a szankciós felár különben be fog épülni a gazdaságba, és a következő 5-10 évben is az életünk része lesz. Megemlítette, hogy egy hét múlva Prágában európai csúcs lesz, a hat hónapra kivetett szankciókat itt felül lehet vizsgálni. 

A kormánynak ebben a helyzetben szerinte két dolga van, az első, hogy mindent meg kell tenni, hogy legyen energia, ezért harcolták ki, hogy mentesítést kapjanak, és ezért gyorsították fel a beszerzést is. Azt mondta,

ha holnaptól egy csepp gáz sem jönne, akkor is 4,5-5 hónapig működhetne úgy tovább a gazdaság, mint eddig. 

A másik, hogy meg kell védeni a családokat és a vállalkozásokat. A családok megvédésénél sok eszközt használnak, az egyik a rezsivédelem, Orbán számításai szerint átlagosan egy család 181 ezer forintot kap havonta a krománytól erre, ezzel pedig szerinte messze Európában az első helyen vagy Magyarország a családoknak adott védelem tekinetében. Erről azt mondta,

idén bírja a költségvetés a mostani rezsiszabályokat, és jó reményei vannak, hogy jövőre is, de ehhez még sokat kell dolgozni.

Említette még a tűzifaprogramot, az élelmiszerárstopot, a kamatstopot, mint a védelmi rendszer részei, majd arról beszélt, hogy a kisvállalkozásoknak indítanak programot, de "a nagy magyar gyárak is bajban vannak", ezért lesz gyármentő program is, és ha a munkanélküliség emelkedni kezdene, akkor azonnal munkahelyvédelmi akciótervet kell indítani, aminek zajlanak az előkészületei. 

Kérdésre beszélt arról is, hogy a költségvetés szintjén szinte lehetetlen most tervezni, majd megerősítette a kifizetési stop hírét, erről azt mondta, októberben kifizetik a béreket, "de a többi pénzt bent tartjuk". Azt mondta, szerinte a vállalt hiányon belül lesznek végül, de a következő évet tervezni nehéz, ezért a jövő évi költségvetési törvényt egyelőre úgy hagyják, ahogy van, és majd december elején fognak rajta változtatni. 

Beszélt arról is, hogy a nyugdíjasokkal 2010-ben kötöttek egy megállapodást, hogy a "polgári-nemzeti kormány" garantálja, hogy megvédi a nyugdíjak értékét, és még növelni is tudták, a 13. havi nyugdíjat visszaadták, ezt Orbán becsületbeli ügynek tekinti és tartani is fogják, illetve lesz inflációkövető nyugdíjemelés is novemberben, illetve ha 3,5 százalék felett lesz a növekedés, akkor nyugdíjprémium is, az MNB szerint pedig 4 százalék lesz. 

Kitértek az ellenzék ekézésére is, Orbán úgy fogalmazott, hogy "nehéz úgy együttműködni valakivel, hogy tudod, hogy nem a saját kottájukból játszanak", utalva arra, hogy kiderült, hogy Márki-Zay Péter kampányára Amerikából is érkezett pénz. Hozzátette, "hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a kormány a politikáját, mert nem urai saját maguknak", hiszen Amerikából fizetik őket. 

Végül szóba került az abortuszhoz kapcsolódó szívhangrendelet is, erről Orbán nem mondott semmit, helyette arról beszélt, hogy Magyarországon törvény szabályozza az abortuszt, ez a vitákat nyugvópontra juttatta, ő pedig

mereven ellenez mindenféle változtatást az abortusztörvényen, és nem is ez az, amivel foglalkozni kell.

Hozzátette, he ha foglalkoznánk vele, akkor is ara jutna a kormány, hogy nem változtat az abortusz törvényi szabályain. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk