Beperelte egy producer Schmidt Máriáékat, amiért nem fizettek ki neki egy kisfilmet

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 5.

Belpol

Azt, amelyben Orbán Viktor a rendszerváltás hőseként jelenik meg.

Tavaly nagy port kavart az az egyperces kisfilm, amely a rendszerváltás 30. évfordulójára készült. Az alkotásban, amely a tavalyi Szabadságkoncertet volt hivatott beharangozni, Orbán Viktor valóságos hősként jelenik meg, aki puszta szónoklatával kizavarta az oroszokat Magyarországról.

Bojkott a VOLT Fesztiválon

"Szomorúan vettük tudomásul, hogy már egy zenei fesztiválra is beette magát a kormánypropaganda." közösségi oldalán jelentette be: bojkottálja a VOLT Fesztivált az ott megjelenő kormánypropaganda miatt. Az színész-rapper-aktivistát egy beszélgetésre hívták meg, amelynek témája a civil katalizátorok lettek volna, ám a tagok szerint elfogadhtatlan, hogy már egy zenei fesztiválon is a kormányt és Orbánt éltető videókat kell "előzenekarként" hallgatni.

A kisfilmet orrba-szájba játszották például a nagyobb zenei fesztiválokon is – például a VOLT-on és a Szigeten – nem kis felháborodást keltve a bulizók körében. Tavaly pedig mi is beszámoltunk arról, hogy a filmet megrendelő, Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány nem hajlandó kifizetni a film teljes költségét. Most a 444.hu arról számolt be, hogy a film producere, Lajos Tamás jogi úton 88 millió forintot követel a megrendelőtől.

Az ügy érdekessége önmagában nem az, hogy az alapítvány nem fizet, hanem, hogy kinek nem fizet. A lap felidézi: Lajos Tamás cége számos alkalommal sikeresen pályázott forrásokért a NER-ben (Berni követ, Félvilág, Örök tél, Apró mesék), tavaly lovagkeresztet kapott és tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky-féle új kuratóriumának is. Ilyen kapcsolatok mellett meglehetősen furcsa, hogy nem fizették ki.

Ingyenes Szabadságkoncert június 16-án a Hősök terén

1989-ben ezen a napon kezdődött a Csodák Éve. Ünnepeljünk együtt június 16-án a Hősök terén az ingyenes Szabadságkoncerten! Házigazda: Nagy Feró Fellépnek: V...

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.