Bevezetik a menstruációs szabadságot Terézváros önkormányzati cégeinél

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Belpol

Orvosi igazolással kérhető a havi egy fizetett szabad nap. Emellett javasolják, hogy a minisztérium orszégos szinten is foglalkozzon a ennek a gyakorlatnak a bevezetésével.

"Terézváros képviselő-testülete ma a javaslatomra elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsunk a dysmenorrheás nőknek" - jelentette be a kerület polgármestere, Soproni Tamás.

A dysmenorrhea fájdalmas menstruációt jelent, amely a fiatal nők 60-90 százalékát érinti. "A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről" - írja Soproni, hozzátéve, hogy "az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen".

Ezek tudatában vezeti be most a Terézváros az önkormányzati cégeknél azt a lehetőséget, hogy a nők,  akiket a dysmenorrheától szenvednek,  havonta egy extra, fizetett szabadnapot vehessenek ki.

A posztban kifejti, hogy a szabadság nem alanyi jogon jár majd, hanem a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át. A  jogosultságot kétévente kell majd felülvizsgálni.

Soproni hozzáteszi, hogy a törvényi előírások miatt csak a cégekben van lehetőségük ezt bevezetni, az önkormányzati hivatalban nem. "Nem elég, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy a fájdalmas menstruációjú nőknek pótszabadnapot kell biztosítani, még aktívan akadályozzák is, hogy a köztisztviselőkre nézve bármilyen állami intézmény hasonló intézkedést bevezessen"  - magyarázza, hozzátéve:

Éppen ezért az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk