"Maruzsa Zoltán beszélgessen el a környezetében lévő fiatalokkal és tanuljon erkölcsről, igazságról”

Belpol

Hétfőn kezdődhet a Tanítanék Mozgalom által bejelentett polgári engedetlenségi hullám.

A pedagógusok tiltakozási lehetőségeiről és annak fontosságáról beszélt, valamint bejelentette egy szeptember 5-én kezdődő fenntartató, gördülő polgári engedetlenségi hullám tervét a Tanítanék Mozgalom két képviselője csütörtökön. Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Törley Katalin, a fővárosi Kölcsey gimnázium tanára a most kezdődött tanév kapcsán tartott sajtótájékoztatót délután a Belügyminisztérium épülete előtt.

Az elmúlt időszakban bár az oktatás irányításának hozzáállása nem változott, a pedagógusok iránti szimpátia egyre nő. Egyre több tiltakozás valósul meg, nem csak a tanárok, de a diákok és a szülők részéről is - mondta a két pedagógus. Tollner József szerint a legfontosabb kérdés most az, hogyan lehet úgy tiltakozni, hogy az látható és hosszútávon fenttarható legyen, de anyagilag a lehető legkevésbé fájjon a pedagógusoknak. A Tanítanék Mozgalommal meghozott közös javaslat alapján Tollner különböző időpontokban megtartandó, gördülő polgári engedetlenségi hullámról beszélt. A javaslat alapján

arra kérik a pedagógusokat, hogy jövő hétfőn, akár a tanítási idejük elejétől a végéig csatlakozzanak az akcióhoz.

Ezután a következő négy hét különböző napjain csak 10 órakor kezdődjön a tanítás, mivel ez csak 8 órányi munkabér kiesését jelentené a pedagógusnak, aminek nagy részét remélhetőleg az adományokból pótolni tudja majd a Tanítanék Mozgalom.

Tollner József úgy fogalmazott: „ez az, amit muszáj megtenni, és ez az, amit meg is tudunk tenni, vállalni tudjuk, hogy ezt hosszútávon végig csináljuk.” Hozzátette: a polgári engedetlenséggel jóval kevesebb szabálynak kell megfelelni, mint a sztrájk esetében, például nem kell bent tartózkodni az épületben, amivel még látványosabbá tehető az akció.

Törley Katalin a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanáraként – amelynek tanári kara mintegy 40 százalékban csatlakozik a hétfői akcióhoz – elmondta, hasonló struktúrában, de máshogyan határozták meg az engedetlenséget: előreláthatólag öt héten keresztül, a hét változó napjain terveznek egésznapos munkabeszüntetést. Mivel a Tanítanék Mozgalom által júliusban közétett nyílt levélben az oktatási kormányzatnak megadott határidő szeptember 2-ával lejár, és ha péntek éjfélig nem kapnak elfogadható ajánlatot a pedagógusok sztrájkjogának visszaállításról, valamint az oktatásban dolgozók béremeléséről (ezeket követelik a pedagógusok Pintér Sándortól és Maruzsa Zoltántól, a levél címzettjeitől), újraindul a polgári engedetlenségi hullám. Eddig nem érkezett értékelhető válasz, és a szakszervezetek tárgyalása sem vezetett eredményre, pedig az említett követelések csak a nulladik lépést jelentenék az oktatási rendszer átfogó megreformálása előtt.

 
Tollner József és Törley Katalin
Fotó: A szerző felvétele

Törley a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Arra kérjük kollegáinkat, hogy álljanak ki szakmai méltóságukért, a szabadságukért a rossz, kártékony törvények ellen, és főként álljanak ki a gyerekekért, tanítványainkért.” De üzent a kormánynak is. Arra reagált, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének napokban írt levelében úgy fogalmazott, rossz példát mutatnak diákjaiknak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok. Törley Katalin úgy fogalmazott: „Maruzsa Zoltán beszélgessen el a környezetében lévő fiatalokkal és tanuljon erkölcsről, igazságról, a polgári engedetlenségről pedig nagyon jó szakirodalmakat tudunk majd ajánlani a számára.” A Tanítanék képviselője szerint kiállásuk éppen pozitív hatással van a fiatalokra, hiszen megtanulhatják belőle a szolidaritást, a szakmai és emberi méltóság mibenlétét, ezen értékek fontosságát.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy a visszajelzések alapján országosan várhatóan hány intézmény és pedagógus fog csatlakozni a polgári engedetlenséghez, Törley Katalin elmondta,

egyelőre nehéz megbecsülni a résztvevők számát, hiszen sokan aznap reggel fogják eldönteni, hogy valóban csatlakoznak-e.

A Tanítanék Mozgalom több ezer tanárral van e-mailes és telefonos kapcsolatban, és nagyon sok helyről kaptak hírt a készülődésről.

A mozgalom képviselője azt is elmondta, számítanak fenyegetésekre, tapasztaltak is már ilyet; Maruzsa Zoltán leveléből és Pintér Sándor megszólalásaiból pedig az látszik, hogy az oktatás irányítói fegyelmi kérdésként kezelik az ügyet. Törley Katalin azonban hangsúlyozta: ez munkajogi tiltakozás, munkajogi következményei lehetnek, tehát törvénytelen lenne bármilyen más szankcióval súlytani a pedagógusokat. Éppen ezért szerinte mindenkinek egyéni joga és a közösségi joga, hogy elhatározza, pontosan milyen módon fog tiltakozni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk