Bezár a rendészeti szakgimnáziumok fele
rendorseg_0_top_story_lead.jpg

Bezár a rendészeti szakgimnáziumok fele

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Belpol

Probléma lehet az utánpótlással, amúgy is egyre kevesebben akarnak rendőrnek állni.

Szeptemberben már nem nyit ki két rendészeti szakgimnázium, így csak kettő marad az országban, az egyik Körmenden, a másik Miskolcon – írja a Népszava.

A döntés az iskolák bezárásáról már régebben megszületett, de a fenntartó Belügyminisztérium nem árult el részleteket arról, miként tervezik átalakítani a szakképzést a folyamatos és egyre nagyobb létszámhiánnyal küzdő területen.

A két megmaradó iskola technikumként működik tovább,  de hogy mi lesz az adyligeti és a szegedi rendészeti középiskolák sorsa, csak június elején derülhet ki.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára arról beszélt a lapnak, hogy évente kétezren távoznak a területről és egyre kevesebb fiatal jelentkezik a képzésekre. Pongó Géza azt is elmondta, hogy a rendőrségi, katasztrófavédelmi munka nem lett vonzóbb az utóbbi hetekben sem, mert a lakosságtól ugyan rengeteg elismerést kapnak, de a munkakörülményeik nem javulnak. Általánosnak tekinthető a néhány éve dolgozó rendőrök és tűzoltók nettó 180-182 ezer forintos bérezése, ami pótlékokkal esetleg elérheti a 220 ezer forintot. Április 6-tól akár heti 60 órát is dolgozhatnak anélkül, hogy azt túlmunkának tekintenék, vagyis pénzt vagy szabadnapot kapnának érte.

Figyelmébe ajánljuk