Fura szabályok: nem találni hivatalos dokumentumban az augusztus 15-i rendezvénystopot

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Belpol

Elvileg augusztus 15-ig semmilyen rendezvényt nem lehet tartani, de hivatalos nyomát ilyen rendelkezésnek nem találtuk. Gulyás és Szentkirályi kormányszóvivők bemondására gyakorlatilag minden nyárra tervezett fesztivált és koncertet lemondtak.

"A magyar kormány által hozott hivatalos döntés értelmében 2020. augusztus 15-ig nem tartható 500 főnél nagyobb tömegrendezvény, ezért fájó szívvel, de az idei Sziget Fesztivált nem rendezhetjük meg" – áll a Sziget Fesztivál honlapján, holott erről, a zavaros kormánykommunikációt leszámítva, egyelőre nincs hivatalos dokumentum.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 30-i Kormányinfón jelentette be, hogy augusztus 15-ig nem lehet megtartani az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azonban már aznap este úgy módosította a bejelentést, hogy valójában 500 fő alatti rendezvényeket sem lehet megtartani augusztus 15-ig; ezt 2 nappal később is elismételte, amikor arról is beszélt, hogy a budapestiek nem mehetnek le a vidéki nyaralójukba aludni.

Gulyás és Szentkirályi bemondására gyakorlatilag minden a nyárra tervezett fesztivált és koncertet lemondtak, az EFOTT fesztivált pedig július helyett augusztus végére tolták el. Láthatóan mindenki úgy számol, hogy valóban augusztus 15. lesz az a nap, amikortól lehet már koncerteket és fesztiválokat tartani.

Ennek ellenére hiába kerestük, sehol sem találtunk olyan hivatalos dokumentumot, amely rögzítené az augusztus 15-i határidőt.

Jelenleg ugyanis még mindig az a március 16-i kormányrendelet van hatályban, amely szerint "rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni".

A zűrzavart csak fokozza a legutóbbi Kormányinfón elhangzott bejelentés, miszerint vidéken és Pest megyében 200 főig már most lehet esküvőt, lagzit rendezni, s ha időszerű, akkor június 1-től Budapesten is – koncerteket azonban ezek szerint továbbra sem.

Kormányinfó: Június végén adhatja vissza a felhatalmazást a kormány

Gulyás szerint Karácsony álláspontja nem eléggé határozott, Tarlóssal ez nem fordult volna elő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, szerdán 12 órás ülést tartott a kormány. A halálesetek, fertőzések száma mostanra csökkent, ami annak köszönhető, hogy az állampolgárok betartották a szabályokat.

A visszás szabályozáson a Music Hungary Szövetség is változtatna; a szövetség könnyűzenei ernyőszervezetként jött létre 2017-ben, a szervezet elnöke Weyer Balázs újságíró, társelnöknek pedig Lobenwein Norbertet, a VOLT Fesztivál alapító-főszervezőjét jelölték ki. A szervezet elnökségi tagjai között szerepel többek között Gerendai Károly és Jeszenszky Zsolt is.

A szervezet Menedzsment Szakosztálya most #zenélnénk címmel kampányt indított a rendezvénytartási tilalom fokozatos feloldásáért, és egy javaslatcsomagot s kidolgoztak: azt javasolják, hogy már augusztus 15-e előtt lehessen alacsonyabb létszámmal programokat tartani. Engedélyezzék kis létszámú produkció részvételével a zenei eseményeket a már engedélyezetten nyitva tartó vendéglátóhelyeken, strandokon, és engedélyezzék a koncertek megtartását szabadtéri helyszíneken a befogadóképesség egyharmadáig, de legfeljebb 500 főig.

Figyelmébe ajánljuk