Fura szabályok: nem találni hivatalos dokumentumban az augusztus 15-i rendezvénystopot

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Belpol

Elvileg augusztus 15-ig semmilyen rendezvényt nem lehet tartani, de hivatalos nyomát ilyen rendelkezésnek nem találtuk. Gulyás és Szentkirályi kormányszóvivők bemondására gyakorlatilag minden nyárra tervezett fesztivált és koncertet lemondtak.

"A magyar kormány által hozott hivatalos döntés értelmében 2020. augusztus 15-ig nem tartható 500 főnél nagyobb tömegrendezvény, ezért fájó szívvel, de az idei Sziget Fesztivált nem rendezhetjük meg" – áll a Sziget Fesztivál honlapján, holott erről, a zavaros kormánykommunikációt leszámítva, egyelőre nincs hivatalos dokumentum.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 30-i Kormányinfón jelentette be, hogy augusztus 15-ig nem lehet megtartani az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azonban már aznap este úgy módosította a bejelentést, hogy valójában 500 fő alatti rendezvényeket sem lehet megtartani augusztus 15-ig; ezt 2 nappal később is elismételte, amikor arról is beszélt, hogy a budapestiek nem mehetnek le a vidéki nyaralójukba aludni.

Gulyás és Szentkirályi bemondására gyakorlatilag minden a nyárra tervezett fesztivált és koncertet lemondtak, az EFOTT fesztivált pedig július helyett augusztus végére tolták el. Láthatóan mindenki úgy számol, hogy valóban augusztus 15. lesz az a nap, amikortól lehet már koncerteket és fesztiválokat tartani.

Ennek ellenére hiába kerestük, sehol sem találtunk olyan hivatalos dokumentumot, amely rögzítené az augusztus 15-i határidőt.

Jelenleg ugyanis még mindig az a március 16-i kormányrendelet van hatályban, amely szerint "rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni".

A zűrzavart csak fokozza a legutóbbi Kormányinfón elhangzott bejelentés, miszerint vidéken és Pest megyében 200 főig már most lehet esküvőt, lagzit rendezni, s ha időszerű, akkor június 1-től Budapesten is – koncerteket azonban ezek szerint továbbra sem.

Kormányinfó: Június végén adhatja vissza a felhatalmazást a kormány

Gulyás szerint Karácsony álláspontja nem eléggé határozott, Tarlóssal ez nem fordult volna elő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, szerdán 12 órás ülést tartott a kormány. A halálesetek, fertőzések száma mostanra csökkent, ami annak köszönhető, hogy az állampolgárok betartották a szabályokat.

A visszás szabályozáson a Music Hungary Szövetség is változtatna; a szövetség könnyűzenei ernyőszervezetként jött létre 2017-ben, a szervezet elnöke Weyer Balázs újságíró, társelnöknek pedig Lobenwein Norbertet, a VOLT Fesztivál alapító-főszervezőjét jelölték ki. A szervezet elnökségi tagjai között szerepel többek között Gerendai Károly és Jeszenszky Zsolt is.

A szervezet Menedzsment Szakosztálya most #zenélnénk címmel kampányt indított a rendezvénytartási tilalom fokozatos feloldásáért, és egy javaslatcsomagot s kidolgoztak: azt javasolják, hogy már augusztus 15-e előtt lehessen alacsonyabb létszámmal programokat tartani. Engedélyezzék kis létszámú produkció részvételével a zenei eseményeket a már engedélyezetten nyitva tartó vendéglátóhelyeken, strandokon, és engedélyezzék a koncertek megtartását szabadtéri helyszíneken a befogadóképesség egyharmadáig, de legfeljebb 500 főig.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.