TASZ: jogellenes a kormány giga médiaholdingja, a KESMA

  • narancs.hu
  • 2019. január 16.

Belpol

Ezért bíróságon támadják meg a kormányrendeletet és a GVH döntését.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a kormány Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) néven hoz létre médiabirodalmat a hazai médiapiacon példátlan koncentrációt megvalósítva. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálta az ügyet.

A TASZ szerint az összeolvadás több szempontból is alkotmányellenes, ezért a Szabad Pécs online hírportált képviselve bírósághoz fordultak az ügyben.

A szervezet szerint hibás döntés született, amikor lezárták az eljárást, és nem vizsgálták érdemben az összefonódást, ráadásul a nemzetstratégiai jelentőségű minősítés indoklására sem tér ki a rendelet. A kormányrendeletnek egyetlen egy célja volt, hogy ezt az összefonódást ne kelljen bejelentenie a GVH-nak egy komoly fúzióellenőrző vizsgálatra, és megszabadítsa a versenyhivatalt attól a tehertől, hogy ezzel az ügylettel érdemben kelljen foglalkoznia.

Keresetükben kifejtjük hogy a kormányrendelet, illetve az azt lehetővé tevő törvény alkotmányellenes. A törvény azért, mert nem szab érdemi határt annak, hogy a Kormány egyes üzleti tranzakciókat kivonjon a versenyvédelmi eljárás alól. Maga a KESMA kormányrendelet pedig azért, mert visszaélésszerűen alkalmazta a szabályt, amikor a döntéshez egyszavas,  közérdekre utaló “indokolást” fűzött.

A TASZ célja, hogy a bíróság változtassa meg a GVH döntését és tiltsa meg az összefonódást, ennek hiányában pedig az, hogy kötelezze a GVH-t a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására.” – írják közleményükben.

Arról, hogy mi lehet Orbán célja a fideszes médiavállalatok összevonásával Urbán Ágnes médiakutató írt publicisztikát nyomtatott kiadásunkba.

Góliát születése: mi lehet Orbán célja a fideszes médiavállalatok összevonásával?

Egy dolog biztos: az állami forrásoknak köszönhetően a fideszes médiaalapítványnak nem lesznek pénzügyi nehézségei, a piaci versenyt pedig csak hírből ismerik.

Figyelmébe ajánljuk