Bővül a kormány családtámogatási rendszere

  • narancs.hu
  • 2023. november 25.

Belpol

Annyi pillér támogatja már a családokat, hogy lassan egy hídhoz is elég lenne. 

Új, immáron negyedik pillérrel bővül a kormány családtámogatási rendszere, mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Baba-Mama Expón. Ez a kijelentés meglepő, hiszen amellett, hogy találgatni lehet, mi ez a negyedik pillér, az az információ is fontos, hogy ezek szerint már van három.

Az első pillért könnyű kitalálni, ez a csok, amelyet épp most szabott újra a kormány – immáron legfeljebb 50 millió forint hitelt is fel lehet venni, ám pénzt csak meglévő gyerekre lehet felvenni. A második pillért is ki lehet következtetni, ez az adókedvezmények, adóvisszatérítések köre, illetve a csecsemőgondozási díjat is ide sorolja a kormány. Ezt a pillért anyagi biztonságnak nevezte Hornung, ami legalábbis arcpirító – a családok többsége egy vagy két gyereket nevel, számukra az anyagi biztonságot ezek szerint a havi tízezer, illetve havi negyvenezer forint adókedvezmény jelenti. 

A harmadik pillért soha nem találnánk ki az államtitkár hathatós segítsége nélkül. Ez nem más, mint a döntési szabadság lehetősége. Leegyszerűsítve: mindenki eldöntheti, hogy akar-e dolgozni munka mellett vagy sem, és ha akar, akkor a kormány és az állam révén már bölcsibe is lehet vinni a gyereket. Hogy a munkavégzés mennyiben szabad akarat és elhatározás kérdése és mennyiben anyagi kényszer, arról nem beszélt Hornung Ágnes.

De nem beszélt részletesen eme rejtélyes negyedik pillérről sem, csak annyit lehet tudni, hogy az újabb intézkedés segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon tovább nőjön a boldog családok száma. Ez mindenképpen jó hír. A negyedik pillérről szólva Hornung Ágnes az "ép testben ép lélek" elvet hangsúlyozta, hiszen ahhoz, hogy boldogságban lehessen nevelni a gyermeket, a testi lelki egészség elengedhetetlen, a jövőben erre a pillérre még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni. Mi már nagyon izgulunk, hogy mi lehet ez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk