Az egészségügy legnagyobb problémája az átláthatatlanság

  • narancs.hu
  • 2023. november 25.

Belpol

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke egyszerre lenne afféle szakszervezet, tárgyalópartner és mediátor.

"A kormány tegye nyilvánossá azon terveit, ami tartalmazza az egészségügy átalakítását, hogy lehessen tudni, hogyan járulhatunk hozzá. Továbbá megtudjuk, hogy biztosított lesz-e olyan állami egészségügyi ellátás, ami minden magyar problémájára megoldást nyújthat" – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) új elnöke a küldöttközgyűlést követő sajtótájékoztatón. Az új elnök szerint az egészségügy legégetőbb problémája, hogy nem átlátható, nem transzparens az átalakítás iránya.

A frissen megválasztott elnök szerint a kamara feladatait közül a legfontosabb az érdekérvényesítés. Habár nem szakszervezet a MOK, de fontos szerepe, hogy képviselje az orvosokat. "Az az orvosi bérrendszer, amit kidolgoztunk az elmúlt ciklusban, veszti el a vonzerejét, a kollégák elhagyják az állami egészségügyet, egyre erősebb a magánegészségügy és a külföld is erős célpont" – mondta. A kamara a következő négy évben kiépít egy olyan jogvédelmi rendszert, hogy a függőségbe kerülő orovosok megfelelő jogi segítséget kapjanak.

Erősebb munkacsoportos tevékenységre van szükség. Minél több területen munkacsoportokat hoznak létre, hogy megadják a segítséget a kormánynak. Nehézséget okoz, hogy az egészségügyi átalakítást a kormány meg nem ismerhető program alapján végzi. A kamara hozzá tudja tenni azt a tapasztalatot, ami a kórházakban, rendelőkben felgyülemlik, de párbeszéd kell.

Sok a súrlódás az orvostársadalom és a betegek között, ezért mediálásra van szükség. Meg akarják ismerni a betegek legnagyobb problémáit az egészségügyi ellátással kapcsolatban, és az eszközeikkel javítani szeretnének rajta. A kamarát belülről is át akarják alakítani, ugyanis szerinte a kamara felépítése nem tükrözi azokat a lehetőségeket, amit a digitalizáció kínál. A kamarai közösséget is fejleszteni akarja, hogy a felgyülemlett feszültségek oldódjanak. Most a minisztériumnál kopogtatnak, mert szerintük sérül az etikai önrendelkezésük joga, nem függetlenek az etikai bizottságok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.