Brüsszelbe rendelte Orbánt az Európai Néppárt vezetősége

  • narancs.hu
  • 2018. április 30.

Belpol

Szerdán lesz jelenése a magyar miniszterelnöknek.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége május elején tisztázó beszélgetésre hívja Orbán Viktor miniszterelnököt – írja a Népszava, a Der Spiegel értesüléseire hivatkozva. A Politicónak EPP-s és fideszes források arról beszéltek, a találkozóra szerdán, Brüsszelben kerülhet sor.

Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető állítólag azt szeretnék megtudni a frissen újraválasztott magyar kormányfőtől, hogy folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását „illiberális demokráciává”. „Vannak korlátok, amiket neki  is tiszteletben kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára” – idézi a Spiegel Manfred Webert.

Bár az EPP vezetői üdvözölték a Fidesz újabb választási győzelmét, a pártcsalád és Orbán közötti feszültség nem új keletű. Éppen egy éve, elsősorban a CEU-ügy miatt már sor került egy hasonló meghallgatásra. Akkor Joseph Daul nyilatkozatban tudatta: az EPP elvárja, hogy a CEU tovább működhessen Budapesten, a civil társadalmat pedig tiszteletben tartsa a magyar kormány.

Valószínű tehát, hogy a CEU Bécsbe költözéséről és a Stop Soros-törvénycsomag ismételt napirendre vételéről szóló hírek keltettek aggodalmat a Néppártban.

Figyelmébe ajánljuk