Brüsszeli tisztségviselők szerint politikai színjáték Orbán Ukrajna EU-tagságának gáncsolása

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Belpol

Az uniós pénzek megszerzéséről lehet szó.

Orbán Viktor tovább fokozta Ukrajna EU-csatlakozásával szembeni ellenállását, és kész "kisiklatni" a decemberi EU-csúcsot is, amelyen a vezetők zöld utat akartak adni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

írja a Politico hírlevele. A magyar kormányfő ugyanis vasárnap az X-en közzétett bejegyzésében is megismételte a magyar kormány álláspontját. Azt írta, "Egyértelmű, hogy a Bizottság javaslata Ukrajna uniós csatlakozásáról megalapozatlan és rosszul előkészített. Nincs helye a decemberi napirenden!". Erről beszélt múlt pénteken a miniszterelnök a szokásos rádió interjújában is.

Orbán azzal érvelt, hogy

Ukrajna tagsága ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel", és azzal vádolta Ursula von der Leyent, hogy az Európai Bizottság elnöke "le akarja nyomni a torkunkon Ukrajna csatlakozását, anélkül, hogy felmérné, milyen következményekkel jár ez az európai adófizetőkre és gazdákra."

Politico kommentárja szerint Orbán kategorikus ellenkezése "sokkoló hullámokat keltett Brüsszelben, ahol vezető tisztviselők és diplomaták egészen a múlt hétig azzal érveltek, hogy Orbán fenyegetése nem jelent nagy gondot a csúcstalálkozón".

E tisztviselők és diplomaták viszont a Politico szerint most azzal érvelnek, hogy Orbán makacssága csak "politikai színjáték, amelynek célja, hogy az EU-t arra kényszerítse, hogy a korrupciós és jogállamisági aggályok miatt zárolt, Magyarországnak szánt forrásokat felszabadítsa".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk