Brüsszeli tisztségviselők szerint politikai színjáték Orbán Ukrajna EU-tagságának gáncsolása

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Belpol

Az uniós pénzek megszerzéséről lehet szó.

Orbán Viktor tovább fokozta Ukrajna EU-csatlakozásával szembeni ellenállását, és kész "kisiklatni" a decemberi EU-csúcsot is, amelyen a vezetők zöld utat akartak adni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

írja a Politico hírlevele. A magyar kormányfő ugyanis vasárnap az X-en közzétett bejegyzésében is megismételte a magyar kormány álláspontját. Azt írta, "Egyértelmű, hogy a Bizottság javaslata Ukrajna uniós csatlakozásáról megalapozatlan és rosszul előkészített. Nincs helye a decemberi napirenden!". Erről beszélt múlt pénteken a miniszterelnök a szokásos rádió interjújában is.

Orbán azzal érvelt, hogy

Ukrajna tagsága ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel", és azzal vádolta Ursula von der Leyent, hogy az Európai Bizottság elnöke "le akarja nyomni a torkunkon Ukrajna csatlakozását, anélkül, hogy felmérné, milyen következményekkel jár ez az európai adófizetőkre és gazdákra."

Politico kommentárja szerint Orbán kategorikus ellenkezése "sokkoló hullámokat keltett Brüsszelben, ahol vezető tisztviselők és diplomaták egészen a múlt hétig azzal érveltek, hogy Orbán fenyegetése nem jelent nagy gondot a csúcstalálkozón".

E tisztviselők és diplomaták viszont a Politico szerint most azzal érvelnek, hogy Orbán makacssága csak "politikai színjáték, amelynek célja, hogy az EU-t arra kényszerítse, hogy a korrupciós és jogállamisági aggályok miatt zárolt, Magyarországnak szánt forrásokat felszabadítsa".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?