Több száz katonát rúgtak ki, és még meg is nehezítik az újbóli elhelyezkedésüket

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Belpol

Bizonyos esetekben még engedéllyel sem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat.

Megnehezítette a kormány azoknak a 45 év feletti katonáknak az elhelyezkedését, akiket az év elején indult nagy elbocsátási, "fiatalítási" hullámban küldtek el

derült ki egy, az rtl.hu-hoz eljutott nem nyilvános, úgynevezett 4000-es típusú kormányhatározatból. Ezek a kormányhatározatok általában munkaügyi kérdésekkel foglalkoznak, ezekben rögzítik az állami szférában dolgozók létszámával vagy juttatásaival kapcsolatos döntéseket. Ezeket nem hozzák nyilvánosságra, pedig ezreket is érinthetnek.

Az rtl.hu által megismert határozat szerint azok, akiket az év eleji elbocsátási hullámban küldtek el, csak előzetes kormányzati engedéllyel helyezkedhettek el kormányzati igazgatási, vagy a kormány és a miniszterek felügyelete alá tartozó szerveknél. Vagyis ez azt jelenti, hogy az érintett katonák kénytelenek voltak a piacon munkát keresni, miközben tudásukat leginkább a rendőrségnél, a közigazgatásban, az oktatásban vagy más állami szervezeteknél tudnák hasznosítani.

A szabály minden munkaviszonyra irányuló egyezségre vonatkozik, vagyis a kinevezések, a szerződéskötések és az egyéb megállapodások is engedélykötelesek. A határozat visszavonásig érvényes, azt azonban a Honvédelmi Minisztérium nem árulta el, hogy az év eleje óta hoztak-e olyan döntést, ami alapján már érvényét vesztette a jogszabály.

Miután a honvédségi létszámról szóló adatok titkosak, azt nem tudni pontosan, hogy hány katona távozott a rendeletnek köszönhetően, ami lehetővé tette, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalúan elküldhette azokat a 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek. Becslések szerint az érintettek száma több száz és 1800 között mozog.

Az RTL azt írja, úgy tudni, a döntés sokak esetében elhamarkodott volt, a honvédség ugyanis megpróbált jó néhány katonát visszafoglalkoztatni, amihez szintén külön kormányzati engedély kellett. A lap szerint a nem nyilvános határozat egyik pontja ráadásul azt is kimondja, hogy bizonyos esetekben még engedéllyel sem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk