Kivéreztetnék Budapestet: eltérítené a kormány az uniós pénzeket a fővárosból

  • narancs.hu
  • 2020. január 13.

Belpol

A Népszava úgy tudja, a kormány azon ügyködik, hogy ne juthassanak uniós pénzek a fővárosnak a következő finanszírozási időszakban.

Budapest lenne a legnagyobb vesztese a 2021 és 2027 közötti uniós finanszírozási időszaknak a kormány által készített tervek alapján - írja a Népszava a birtokába került dokumentumok alapján.

A lap azt írja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által készített és a birtokukba jutott prezentáció szerint a kormány Budapest pénzügyi ellehetetlenítését készíti elő. A dokumentum azt tartalmazza, hogy milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait, az új struktúra pedig Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené, ugyanakkor Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja.

A lap szerint ugyanis ha az Európai Bizottság elfogadja a kormányzati javaslatot, a főváros uniós fejlesztési források nélkül maradhat, ugyanis a kormány célterületeket jelölt meg, hogy hol használná fel az EU-s támogatásokat, de Budapest nincs ezeken a térképeken.

A Népszava információi szerint ráadásul a kormány az eddigi 10 helyett összesen 3 operatív programot indítana: a Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Program (VIOP) a teljes támogatási keret 43-43, a Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Program (MEEOP) pedig a 14 százalékát kapná. A VGOP nagyobbrészt vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre költene, a VIOP-ból pedig többek között a városi közlekedés, a vasút, a közutak, a környezetvédelem és a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit támogatnák.

Összességében a teljes támogatási keret egyötödét szánnák „területileg meghatározott” támogatásokra, amelyek a dokumentumok szerint leszakadó térségekbe, illetve turisztikai régiókba jutna. A fejlesztési tervekből Budapest mellett szinte teljesen kimaradt Nyugat-Magyarország is.

A lapnak Jávor Benedek a tervekről azt mondta, szerinte egyértelműen kiolvasható szándék, hogy az operatív programok struktúrájának átrendezésével megszüntessék a főváros EU-támogatását, ami egyenlő lenne Budapest pénzügyi kivéreztetésével, ugyanis 2010 óta alig akadt, és most sincs olyan jelentős budapesti fejlesztés, amely legalább részben ne uniós forrásokra támaszkodna.

Figyelmébe ajánljuk