Csak jövőre indulnak az ingyenes, államilag támogatott külföldi nyelvtanfolyamok

  • narancs.hu
  • 2022. január 8.

Belpol

A koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt, erősítette meg a miniszteri biztos.

Idén elvileg már jól működő rendszerként lehetne tekinteni a 9. és 11. évfolyamos középiskolások számára meghirdetett nyári, kéthetes külföldi nyelvtanulási programra, de mint sok minden mást, ezt is felülírta a koronavírus-járvány. 

A 90 milliárdos költségvetéssel lebonyolítandó program idei halasztásáról egészen mostanáig semmilyen hivatalos információt nem adott sem a program miniszteri biztosa, Bartos Mónika fideszes képviselő, sem a szakmai koordinációs feladatok ellátására kijelölt Tempus Közalapítvány.

A hvg.hu kérdésére ugyanakkor már korábban is több iskolaigazgató is azt mondta, hogy úgy tudják, 2022 nyarán – hacsak megint nem durvul be a járvány –  valóban elindulhatnak úgymond világgá az állam által (vagyis az adófizetők pénzéből) támogatott 9. és 11. évfolyamos diákok, nyelvet tanulni.

Bartos Mónika a Magyar Nemzetnek nyilatkozott minderről, azt mondta, hogy az igazgatók számításával ellentétben idén nyáron sem lesz külföldi kiutaztatás.

Bartos úgy fogalmazott, hogy 

a Covid–19 okozta, még mindig tartó bizonytalanság miatt – amely a nyári járványhelyzetet is érinti – biztonsági megfontolásokból a kormány úgy döntött, hogy 2022-ben nem indítja el a KNYP-t; azt egy évvel elhalasztja.

"A Külföldi nyelvtanulási program kiemelt kormányprogramként a kormány egyik szívügye, amelyet a fiatalok és tanáraik biztonsága érdekében kiszámítható feltételek mellett kíván útjára bocsátani. Mindannyian bízunk benne, hogy 2023-ban már nem lesz akadálya a program megvalósításának" – tette hozzá a miniszteri biztos.

(hvg.hu, Magyar Nemzet)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk